Senast uppdaterad 6 januari, 2021 av Axel Hernborg

Axel Hernborg

Följ i ”Sagan om Ringens” magiska spår

Sigurdsristningen berättar en historia som fortfarande lever i Wagners opera ”Ringen” och i Tolkiens världsberömda ”Sagan om Ringen”-serie. I över 1000 år har ristningen funnits på Ramsundshällen och är ett av våra främsta, äldsta och märkligaste fornminnen. De sällsamma bilderna berättar den tragiska historien om Sigurd Fafnesbane medan runerna beskriver ett antikt brobrygge över Ramsundet. Sigurdsristningen ligger cirka en mil norr om Eskilstuna i Sundbyholm. Möjlighet till att boka en guide som följer med eller möter upp vid ristningen finns om du kontaktar Eskilstunas Turistbyrå. Missa inte en av världens mest fantasifulla runhällsristningar!

Gå runt bland Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är ett klassiskt inslag i agendan hos många turister som kommer till Eskilstuna. Smedjorna är en del av ett öppet friluftsmuseum där kan man strosa runt bland hus från 1650-talet som tillhörde Einhold Rademachers smidesföretag. Smedjorna har öppet dygnet runt och entrén är gratis. Däremot håller museismedjan och leksmedjan endast öppet under sommartid. Det finns flera workshops som säljer traditionellt hantverk, och många aktiviteter arrangeras under året, såsom teatrar, marknader och loppmarknader. Ett besök till Rademachersmedjorna är ett utmärkt alternativ för en dagsutflykt med hela familjen!

Gå på kulturäventyr i Munktellstaden

Munktellmuseet

Munktellstaden är en central stadsdel i Eskilstuna som har fått sitt namn från att tidigare ha varit Bolinder-Munktells industriområde. Fabrikerna har sedan länge flyttat bort från området, men kvar finns en rik industrihistoria som kommer till liv i Munktellmuseet där man kan lära sig mer om Sveriges verkstadsmekaniska historia. Munktellstaden omgärdas av brusande åar, vackra broar och natursköna holmar. Förutom historia bjuder området också på en hel del kultur på Lokomotivet-arenan, sportaktiviteter på multiidrottsanläggningen Munktellarenan och god mat på bland annat Restaurang P2. Det finns även ett charmigt hotell, Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell.

Besök Holmberget i Torshälla

Holmberget är en slående vacker park i centrala Torshälla. Parken har mer än 100 år på nacken och skapades från början av stadsträdgårdsmästaren Georg Nyström. Här kan man ta en lugn promenad genom slingrande stråk, gamla statyer och lummiga träd och buskar. Från parken har man också en strålande utsikt över Eskilstuna-ån och gamla Torshälla. På sommaren arrangeras kulturevenemang på Holmbergets utomhusscen, och du kan också ta en bit mat på Holmbergets restaurang.

Åk på en resa tillbaka i tiden på Bergströmska Gården

Bergströmska Gården är inte bara ett hembygdsmuseum utan det närmaste man kan komma till en resa i tiden. Närmare bestämt till slutet på 1700-talet. Bergströmska gården ligger i Eskilstunas tätort Torshälla. Gården är ett av få hembygdsmuseer som byggts på plats. Här pågår det en hel del under juni-augusti perioden med bland annat växtmarknad, allsång, hantverk och mycket annat som ger besökare en känsla av att ha stigit in i en äkta 1700-talsmiljö. Besök gärna den permanenta och mycket intressanta textilutställningen! Gården är också öppen under julmarknaden i Torshälla.

Besök Eskilstuna Stadsmuseum

Eskilstuna Stadsmuseum

Är du genuint intresserad av Eskilstunas historia får du inte missa ett besök till stadsmuseet som ligger på Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna. Det här är ett industri- och teknikhistoriskt museum som tar dig genom stadens industrihistoria med bland annat en imponerande samling ångmaskiner. Både vuxna och barn kan experimentera inom magnetism och elektricitet i Faktotum-rummet, eller besöka de vapentekniska samlingarna. Tidigare hette museet Faktoriet, men numera är Faktoriet ett separat museum som hör till stadsmuseet. Även Lagersbergs Säteri, Sörmlandsgården och Rademachersmedjorna ingår i stadsmuseets struktur.

Strosa genom Eskilstunas Gamla Stad

Köpmangatan är det medeltida huvudstråket i Gamla staden som tidigare bar namnet ”Långa Gatan”. På den tiden färdades pilgrimer genom denna historiska passage mot Johanniternas kloster. Att gå genom Köpmangatan är mycket speciellt. Strosa förbi vackra medeltida hus och trånga kullerstensgränder, shoppa i de pittoreska antikaffärerna och konstgallerierna, slå dig ner på en mysig uteservering eller besök Gamla Teatern, landets äldsta landsortsteater! Ta en avstickare ner till parkerna och beskåda de forsande strömmarna, eller njut av en god lunch i en av de toppklassiga restaurangerna. Eskilstunas Gamla Stad är väl värd en heldagstur. Vill du boka en guidad vandring går det också bra. Kontakta i så fall Eskilstunas turistbyrå

Besök Eskilstunas äldsta kyrka

Fors Kyrka

Vid Eskilstunaåns västra strand, i centrala Eskilstuna, ligger stadens äldsta kyrka, Fors Kyrka. Kyrkan byggdes från början i trä, under mitten av 1000-talet, men ersattes tidigt av en stenkyrka i romansk-arkitektonisk stil. Du kan fortfarande se delar av den ursprungliga träbyggnaden på norra och västra väggarna. Besöker du Fors Kyrka får du inte missa vapenhuset, ett spännande annex till kyrkan som restes under 1600-talet. Blicka uppåt så får du se det vackra klassiska skeppet som hänger från taket. St: Eskilsfönstret, döpt efter munken S:t Eskil som gav upphov till kyrkan, är skapat av en av Europas främsta kyrkokonstnärer, Bengt Olof Kälde. Ett minnesvärt besök för alla historieintresserade!

Slott-scouting i Eskilstuna

Stora Sundby slott

Tre storslagna slott finns att beskåda i Eskilstuna kommun; Stora Sundby slott, Sundbyholms slott och Fiholms slott. Slotten håller öppet helt eller delvis för allmänheten. Alla slotten har en stark förankring i svensk historia. Stora Sundby slott invid Hjälmarens strand är en vacker riddarborg som restes på 1400-talet och idag används som privat bostad. Det går dock fortfarande att besöka slottet under sommarhalvåret. Sundbyholms slott bedriver både hotell och restaurang där det bjuds på en mängd godsaker i äkta afternoon tea-miljö. Fiholms slott byggdes på 1640-talet och är privatägt, men det kan ändå besökas genom förbokning.

Njut av det härliga friluftslivet i Skirenkvikken Naturreservat

Det något lustiga namnet Skiren-kvicken har detta vackra naturreservat och skogsområde fått av sjöarna Skiren och Kvicken. Här finns många natursköna platser att utforska via de två olika vandringsspåren som skär genom hela reservatet. Den ena är 1,5 km lång medan den andra är dubbelt så lång (strax under 3 km). Längs båda sträckorna hittar du skyltar som berättar om reservatets urskogar och livet i sjöarna. Hajka förbi sumpskogar och hällmarker, beskåda det rika fågellivet och upptäck sällsynta fåglar som tretåig hackspett och tofsmes. Skogen har sluppit avverkningar under en längre tid så du hittar blandade trädarter av varierande ålder. Du hittar Skirenkvikken 6 kilometer västerut från centrala Eskilstuna.