20 tips på saker att göra i Rom som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Colosseum

Colosseum var färdigbyggt år 80 eKr med en enorm invigning som höll på i 100 dagar. Man kan fortfarande känna av hur fantastiskt det måste ha varit en gång här, för Colosseum är ganska väl bevarad. Ursprungligen var den 188 gånger 156 meter, med fyra våningar. De rika satt längst ner, medan kvinnor och slavar satt högst upp. Man hade underjordiska gångar för alla djur och gladiatorer som deltog i spelen. Det finns utställningar på plats som visar hur det troligtvis såg ut en gång i tiden, och man kan också ta en guidad tur. Annars bör man ha med sig en guidebok för att få ut det mesta av sitt besök.

Rainbow Magic land

Rainbow Magic land är en nöjespark som ligger precis utanför Rom. Man kan ta deras egna specialbussar från centrum, men annars går det tåg och buss. Här finns det fullt med olika attraktioner och aktiviteter för alla åldrar. Berg och dal-banan är helt fantastisk, men bara för de riktigt modiga. De yngre barnen har möjlighet att hälsa på Winx i deras sagoslott, och till och med få en autograf. Man kan också delta i ett sjöslag med tio båtar som har vattenkanoner. Faktum är att en dag egentligen inte riktigt räcker till för att hinna med allt, så man bör planera i förväg vad man vill lägga ner tid på.

St Peterskyrkan

St Peterskyrkan är en av huvudattraktionerna i Rom, och inte bara för katoliker. Man kan inte gå in med shorts eller bara axlar, men man kan alltid köpa en sjal från en av de många gatuförsäljare som finns utanför. Fullt av fantastiska målningar och skulpturer, som är intressant för alla att se. Bland annat finns det flera verk av Bernini och Michelangelo. Många blir också imponerade av de stora rikedomar som kyrkan innehåller. Själva byggnaden är också mycket stor, man beräknar att 60 000 personer kan vistas här samtidigt och det finns 800 kolonner och 45 altare. Man kan också ta trapporna upp i tornet, därifrån har man en otrolig utsikt över hela staden.

Explora museum

Explora museum är ett interaktivt museum som fokuserar på att lära ut hur världen fungerar till barn. Här kan de plantera morötter (i plast) och se de olika stegen fram till snabbköpet. I banken kan man trycka pengar som man sedan använder för att handla i butiken. Det finns vattenlekar och maskiner, som visar detta kretslopp. Man kan se hur det känns för en närsynt, långsynt och astagmatisk person- med sina egna ögon. Och mycket mer som tillåter barnen (och de vuxna) att röra och lära känna hur saker fungerar. Det finns också verkstäder med ett speciellt tema där barnen kan delta i aktiviteter. På lördagar måste man boka i förväg.

Bioparco

Bioparco är Roms eget zoo. Det ligger ganska centralt till, med bra kommunikationer. Här kan man se alla de vanliga större djuren, som elefanter, lejon och giraffer. Vid vissa tidpunkter kan man se när de matar djuren. Totalt har man cirka 200 olika djurarter. I fjärilshuset går man genom en tropisk djungel full av färgglada fjärilar. Man har också ett nytt, speciellt område för världens största ödlor- komodovaraner. Med jämna mellanrum har man också speciella aktiviteter, främst för barn. Det är en mycket trevlig park att promenera runt i, fullt av träd och blommor. Man kan köpa glass och mat i restaurangerna eller äta medhavd matsäck, det finns bord och bänkar.

Hydromania

Hydromania är en mycket stor vattenpark som ligger i närheten av Rom. Man kan ta deras egen buss som går från Piazza della Repubblica eller så kan man ta tunnelbana och buss. Barn under 1 meter betalar inte inträde, och man kan också välja halvdagspris. Parken är full av bassänger och vattenrutschbanor i olika storlekar. Under semesterperioden kan det vara ganska långa köer till rutschbanorna, speciellt på helgerna. Vid ingången finns det skåp för att låsa in sina värdesaker. Runt omkring området finns det små restauranger eller kiosker där man kan äta. Man kan boka ett paket för hotell och park, men de flesta kommer bara hit över dagen.

Appia Antica

Appia Antica är en stor, skyddad park på 3 400 hektar. En del av parken består av Via Appia Antica som är nästan 2 000 år gammal. Här kan man gå, cykla eller till och med åka bil. Det är en speciell känsla att gå på en så antik väg. Man kan lätt ta sig hit med offentlig transport, det går buss från tunnelbanestationerna Piramide eller Colle Albani. Den bästa dagen att besöka Via Appia Antica är på söndagar, för då är den avstängd för biltrafik. Man kan också besöka olika museer och kyrkor. En av de mest kända är Sant Sebastians kyrka och katakomber, en antik gravplats.

Museo delle Cere (Vaxmuseet)

Museo delle Cere (Vaxmuseet) är ett intressant ställe att tillbringa en eftermiddag. Det är det tredje största och viktigaste i Europa och öppnades redan på 1950-talet. Bland figurerna kan nämnas Napoelon Bonaparte, Barack Obama, Pavarotti, Brad Pitt och Francesco Totti. En del har sina original kläder på sig. Man kan också se hur de tillverkar dessa vaxdockor, mycket intressant. Museet är uppdelat i olika salar med teman- skådespelare, musiker, påvar, historia, och så vidare. Även om mycket fokus ligger på italienska personer, både nutida och historiska, så har man många internationella vaxfigurer. Vaxmuseet ligger i närheten av Piazza Venezia i centrala Rom. Det är öppet varje dag mellan klockan 9 och 21.

Vatikanmuseerna och sixtinska kapellet

Vatikanmuseerna och sixtinska kapellet kan man tillbringa mycket tid i, de är fulla av konst och historia. Kapellet är påvens eget privata kapell, och det byggdes på 1400-talet. Michelangelos berömda tak- och väggmålningar av Skapelsen, som det tog honom nästan fem år att måla, och Yttersta domen som han målade 20 år senare. Om man tar med sig en spegel är det lättare att se målningarna i taket. Det kan vara ganska långa köer, som man kan undvika om man köper sin biljett online. Museerna är stängda förutom den sista söndagen varje månad då det är gratis inträde. De innehåller en av världens viktigaste konstsamlingar, med både målningar och skulpturer.

Villa Borghese

Villa Borghese är en vacker gammal park som ligger nästan mitt i Rom. Det går både bussar och tunnelbana hit. Inne på området kan man promenera, hyra cyklar och Segway, eller helt enkelt sitta och njuta av omgivningarna. De stora pinjeträden ger skugga, något som man kan behöva på sommaren. I den större sjön kan man hyra roddbåt. Detta är ett ställe dit romarna själva kommer för att ta sig en paus från bilköer och kaos. Trots detta känns det aldrig fullt, parken är så pass stor. Här finner man också Villa Giulia där man kan se den fantastiska etruskutställningen, samt andra museer. Det kan löna sig att boka i förväg online.

Panteon

Panteon är ett måste när man är i Rom. Det var från början ett litet tempel dedikerat till alla Roms gudar och byggdes för nästan 2 000 år sedan. Som många andra gamla byggnader har det renoverats och byggts om flera gånger, främst av kejsare Hadrian år 126 eKr. Det har sagts att Panteon ritats av änglar, inte män, så vacker är den. Den stora kupolen är mycket imponerande, det är den största murade kupolen som finns. Ganska fantastiskt med tanke på hur gammal den är. Det är också ett av världens bäst bevarade monument. Detta tempel alltid använts genom tiderna, även om man på 600-talet gjorde om den till en katolsk kyrka.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi ligger mitt i Rom och är en stor vacker fontän. Den skapades av Nicola Salvi och var färdig år 1762. Den föreställer havsguden Ocean med hans tritoner. På sidorna finns det, bland annat, skulpturer av Abundance (överflöd) och Health (hälsa). Fontänen blev mycket känd när Anita Ekberg badade i den i filmen La Dolce Vita (1960). Traditionen säger att om man vänder ryggen till fontänen och kastar i ett mynt så kan man önska sig något. Under semesterperioden kan det vara ganska mycket folk här, men det är väl värt ett besök. Om man kan ska man också komma tillbaka på kvällen, då hela fontänen är upplyst på ett mycket vackert sätt.

Treja Adventure park

Treja Adventure park är den största äventyrsparken i Lazio och helt ekovänlig. Man gör ingenting som förstör naturen, trots att man klättra både upp och ner i träden. Det finns leder och aktiviteter för alla åldrar, från de allra minsta och upp till vuxna. Här kan hela familjen ha en fantastisk, aktiv dag. Under sommarlovet (6 juni till 7 september) är parken öppen varje dag, övriga tider bara lördagar och söndagar. December till februari är parken stängd. Det kostar ingenting att komma in i parken, och man kan äta medhavd matsäck. För de olika aktiviteterna kan man betala separat. Man bör helst ha bil för att komma hit, men det går Cotral bussar.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo ligger precis vid Tiberfloden inne i Rom. Det byggdes ursprungligen av kejsare Hadrianus som ett mausoleum för honom och hans familj, cirka 123 eKr. Senare användes det som påveresidens, fästning och fängelse medan det idag är ett museum. Här kan man se all denna intressanta historia presenterad. Det finns gamla målningar och lerkärl, antika vapen och mycket annat. Man kan gå upp i slottet och se den fantastiska utsikten för att sedan ta sig en kopp kaffe där. Det kan verkligen löna sig att ta en audioguide, man kan till och med lyssna flera stycken tillsammans. När man kommer in går man gradvis uppåt, det är flera våningar och fullt av olika rum och hörnor.

Forum Romanum

Forum Romanum ligger precis bredvid Colosseum och vanligtvis gäller samma biljett för inträde. Det här är en enorm utgrävning av antika Rom, marknadstorget och Roms offentliga plats. Det var här de viktigaste byggnaderna fanns, som det kungliga palatset och Vespas tempel. Man har kunnat identifiera många ruiner, och en hel del har bevarats. Även här är det viktigt att antingen ta en guidad tur eller ha en bra bok med sig, det är mycket att se. Runt omkring finns också andra forum, eller marknadsplatser, men Forum Romanum är den största.I närheten ligger också Forum museet där man kan se en replika av hur Forum såg ut en gång i tiden.

Zoomarine

Zoomarine är en trevlig vattenpark som ligger lite utanför Rom mot havet. Det går bussar hit om man inte har egen bil. Här kan man lugnt tillbringa en hel dag utan att stressa. Det finns olika simbassänger, och man har även ett par vattenrutschkanor. Runt om står det solstolar och parasoller, eller bänkar, som man kan utnyttja gratis. Sedan har man olika djurshower- delfiner, papegojor och andra fåglar, samt rovfåglar. Det finns också en del andra djur som man kan se på själv. När det är dags att äta finns det flera små restauranger och caféer där man kan ta sig en bit. Runt omkring parken finns det också olika attraktioner, för både stora och små.

Spanska trappan

Spanska trappan är en stor turistattraktion, men även romarna själva tycker om att komma hit. Den långa trappan slutar i ett torg, där det står en fontän. Egentligen är inte trappan spansk, det var den franske kungen som donerade pengar till den när den byggdes på 1700-talet. Torget heter Piazza de Spagna, det är troligtvis därifrån namnet kommer. Själva trappan är mycket vid och har 138 trappsteg. Både upp på toppen och runt omkring där nere så finns det trevliga kafe’er och restauranger, även om priserna är ganska höga här. Annars sätter man sig bara på trappan och ser på folk. Runt om så finns det flera exklusiva butiker med flera kända märken.

Gladiatorskola

Gladiatorskola kan vara ett intressant sätt att spendera en dag i Rom. Gladiatorerna var en viktig del av skådespelen i Colosseum och liknande arenor. En organisation i Rom, The Historic Group of Rome, anordnar nu gladiatorskolor där man får pröva på hur livet var för en gladiator. Man har samma utrustning som en gladiator hade för 2 000 år sedan- en tunika, bälte och läderhandskar. Sedan får man ett rudis i sin hand, ett träningssvärd och kan börja öva. Efteråt är det möjligt att delta i en gladiatorkamp, där man slåss mot andra gladiatorer. För de som inte vill delta finns det en plattform där man kan se alltihop.

Hadrianus villa

Hadrianus villa ligger i Tivoli, i utkanten av Rom. Det är en stor arkeologisk utgrävning som är mycket intressant att besöka. Till att börja med var det en sorts sommarpalats för kejsare Hadrianus, som byggdes runt 180 eKr. Men vartefter såtillbringade han allt mer tid här och till sist så regerade han faktiskt härifrån. Området är stort, cirka en kvadratkilometer och här fanns palats, teater, bibliotek och mycket annat. Alla delar har ännu inte grävts ut, men man kan se en hel del. Palatset är helt fantastiskt, det sägs vara ett arkitektiskt mästerverk. Man har också grävt fram mycket konst och andra föremål, dessa visas bland annat i Vatikanmuseerna.

Ostia

Ostia hör officiellt till Rom men är egentligen en liten stad precis bredvid Medelhavet. Här finns det flera kilometer av sandstrand där man kan bada. En del av stranden är helt gratis, det kallas för Cancelli. Man har duschar, toaletter och omklädningsrum, samt flera serveringar och kiosker. Det finns rent dricksvatten i en kran, och man kan hyra solstolar och parasoller om man så önskar. Trots att många kommer hit under sommardagarna finns det gott om plats, det blir aldrig riktigt fullt. Lite närmare mot själva staden ligger det flera etablissemang, en efter en på en lång rad. Här måste man betala för att gå in till stranden, men sedan har man lite mer bekvämligheter. Det är ofta renare här, eftersom det är privat.

Uppskattade du tipsen om Rom? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Rom

De bästa hotellen i Rom

De bästa rabatterna för din vistelse i Rom

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: