20 tips på saker att göra i Paris som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Louvren

Louvren är ett av de mest kända museerna i världen. Här hänger de berömda Mona Lisa och Venus de Milo, men det finns mycket mer att se. Faktum är att det är enormt, med 35 000 konstverk och 380 000 museiföremål. Det kan därför vara en tanke att planera sitt besök, eftersom man inte orkar med att ta in allt på en gång. Hela dagen avgår det guidade turer från Pyramidingången, det är ett bra sätt att besöka museet. När det kommer till konstverken Mona Lisa och Venus de Milo ska man kontrollera på museets hemsida var i byggnaden de befinner sig för tillfället, eftersom man brukar flytta runt dem med kort varsel.

Montmartre

Montmartre är en stadsdel i norra Paris, det är här som Sacre Cour kyrkan ligger. Detta har länge varit platsen där alla de konstnärer och artister som söker sig till Paris har bott och jobbat. Bland de mer kända kan nämnas Picasso, Matisse och van Gogh. Men även idag är det fullt av konstnärer som både målar och säljer sina verk. En annan sak som drar många människor hit är alla de kafe’er och restauranger som finns. Det är en härlig känsla att sitta och dricka kaffe medan man ser på folklivet, detta är en stadsdel med stämning. Filmen Ame’lie spelades in här och man finner även den kända nattklubben Moulin Rogue här.

Klicka här för att få en rabattkod för Paris Pass från Tripwise.se

Père Lachaise

Père Lachaise är den största kyrkogården i Paris, man kallar den även de dödas stad. Det kan låta som ett konstigt val för turister, men det är en mycket vacker och fridfull plats. Tusentals personer kommer hit varje dag, det är världens mest besökta kyrkogård. Här vilar flera kända personligheter, som Edith Piaf, Marcel Proust, Oscar Wilde och Maria Callas. Många kommer hit för att lägga en blomma på deras gravar eller bara gå runt och meditera. Man kan helt klart spendera en hel dag här, det är en stor och vacker park med sina katolska gravar som verkligen ser ut som en liten stad. Det finns även flera monument från historiska slag eller krig.

Basilika Sacre Cour

Basilika Sacre Cour ligger på stadens högsta punkt, det är en romersk-katolsk kyrka från 1914. Varje år besöker cirka 8 miljoner människor denna stora, vita kyrka. När man kommer från tunnelbanan kan man antingen gå uppför alla trappor eller så kan man ta hissen upp. Utsikten över Paris är storslagen när man väl kommer upp, man ser långt och mycket. Insidan av kyrkan är mycket vacker, med stämningsfullt ljus som strömmar in genom fönstren. I takkupolen har man lagt en stor mosaik som föreställer Jesus. Det finns ocskå 500 statyer runt om i kyrkan. Sacre Cour öppnar klockan 6 på morgonen och det är gratis att komma in, men man får inte fotografera där inne.

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay var tidigare en järnvägsstation, vilket ger en alldeles speciell känsla till museet. Man förvandlade denna station till ett museum i 1977. Själva byggnaden är mycket vacker med sitt välvda tak och ljuset som strömmar in genom de små fönstren. Idag är den full av fransk konst från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Förutom målningar har man även skulpturer, möbler och fotografier. Flera kända konstnärer är representerade här, bland annat Monet, Degas, van Gogh och Cezanne. Detta är verkligen platsen för konstintresserade, man har världens största samling av impressionistisk konst här. Tack vare den härliga byggnaden ser man målningarna i naturligt ljus. Museet är öppet alla dagar utom måndagar.

Le Marais

Le Marais är en annan stadsdel i Paris som är väl värd ett besök. Det är ett mycket fint område fullt av gamla hus från 1600-talet. Man kan göra en hel del shopping här eller ta sig en fika på ett av de många kafe’er som finns. Det är även fullt av museer och konstgallerier, samt flera historiska platser. Om man vill veta lite mer om området kan man ta en guidad rundtur, det tar cirka en och en halv timme. Här ligger Paris äldsta torg, Place des Vosges, samt Victor Hugos hus. Många tycker det är skönt att strosa runt här, det är ett riktigt lugnt och avslappnat tempo.

Seine

Besöka Seine-floden är ett annat måste när man är i Paris. Dels kan man promenera längs kajen eller bara sitta och titta. Det är väldigt vackert längs med floden, och det finns flera fantastiska broar. Den äldsta bron heter Pont Neuf och är 278 meter lång och 28 meter bred, den byggdes i 1578. Men det finns även bra cykelvägar på båda sidor om Seine, och man kan hyra cyklar. Många tar en båttur, med en guide som berättar om allt man kan se. Det är ett trevligt sätt att se flera av de välkända attraktionerna. På kvällen är det en alldeles speciell känsla att åka på Seine floden med alla upplysta platser, framför allt Eiffeltornet.

Champs-Élysées

Champs-Élysées är en två kilometer lång boulevard som anses vara en av de vackraste i världen. Det här är platsen om man vill göra shopping, det mesta finns representerat här och många exklusiva butiker kantar gatan. Men det är trevligt att bara promenera och känna pulsen på denna härliga gata. Det är fullt av träd och statyer, men även restauranger och biografer. Den går från öst till väst, i början står en stor obelisk som donerats från det egyptiska templet i Luxor. I slutändan kommer man till Triumfbågen. Det är här man håller paraderna på nationaldagen, den 14 juli och sista sträckan av det kända Tour de France cykellopp går också här.

Katakomberna (Les Catacombes)

Katakomberna (Les Catacombes) är mycket långa, cirka 300 km. Man har dock bara öppnat en liten del, mindre än en kilometer, för allmänheten att besöka. Ursprungligen var detta ett stenbrott, men runt slutet av 1700-talet flyttade man skelett och ben från miljontals döda människor hit från de överfyllda kyrkogårdarna. Idag kan man gå ner och se dessa skelett. De underjordiska gångarna har också använts av den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Idag har man ofta bara öppet ett par timmar på eftermiddagen, så det är bäst att kontrollera i förväg. Ibland söker de igenom ens väskor på vägen ut för att vara säkra på att man inte stjäl några benknotor.

Eiffeltornet

Eiffeltornet är säkert det mest kända landmärket i Paris. Det uppfördes i 1889 inför den stora världsutställningen. Med sina 324 meter var det länge världens högsta byggnad. Idag besöker cirka sex miljoner turister tornet varje år. Man kan ta trapporna en bra bit upp i tornet, eller ta hissen. Under sommarsäsongen kan det vara bäst att komma tidigt så man slipper de värsta köerna. Eiffeltornet består av tre våningar. På den första ligger det en restaurang och på vintern kan man även åka skridskor här. Det finns även flera intressanta utställningar. Den andra våningen består av en restaurang med flera Michelinstjärnor, Jules Verne, samt souvenirbutiker. Högst upp har man den mest fantastiska utsikten över Paris.

Musée de Quai Branly

Musée de Quai Branly är en sammanslagning av två museer med föremål från icke-europeiska länder. Här har man samlat 350 000 olika objekt från den fransk-koloniaska tiden i Afrika, Amerika, Oceanien och Asien. Det har varit mycket skriverier och kontroverser runt dessa utställningar, det är trots allt ett lite känsligt ämne hur dessa skatter kom till Frankrike. Man kan hyra en audioguide eller gå runt själv med hjälp av en broschyr. Annars finns det guidade turer med olika teman. Själva byggnaden är också mycket speciell, eller rättare sagt byggnaderna. Dels har man den gröna väggen, full av olika växter. Sedan har man den härliga glaskonstruktionen på framsidan av museet som ger ett tyst klimat inne i trädgården.

Parc de la Villette

Parc de la Villette är Paris största park med sina 55 hektar land. Här kan man göra mycket, förutom att promenera. Denna park är relativt ny, den skapades på 1980-talet. Genom parken flyter en kanal, och den största delen av parken består av grönområden. Man har flera byggnader och scener runt omkring, och här har man olika föreställningar. Här finner man även Europas största vetenskapsmuseum, samt en stor glasdom med en omnimaxskärm (La Géode) där man kan se på film. Man kan till och med besöka en gammal ubåt. Om man lägger till de andra museer och akvarium som finns i parken förstår man varför man lätt kan tillbringa en hel dag här.

Notre Dame

Notre Dame-kyrkan är den mest populära platsen för turister i Paris. Detta arkitektoniska mästerverk är byggt i gotisk stil och stod klart år 1345. Men redan innan fanns det olika religösa byggnader på denna plats, bland annat ett romerskt tempel. Det är en stor byggnad, 128 meter lång och de två tornen är 69 meter höga. FN har förklarat platsen som ett världshistoriskt monument, bland annat var det här som Napoleon blev krönt till kejsare. Katedralen är full av vackra glasmålningar och vackra skulpturer, många kommer att känna igen sig från filmen och musikalen med samma namn. Det är gratis att gå in och kyrkan är öppen varje dag.

Palais Royal

Palais Royal, eller före detta Kungliga Slottet, är ett historiskt landmärke. Här har mycket hänt och händer fortfarande. Det var bland annat härifrån som franska revolutionen verkligen tog fart, när man stormade Bastiljen. Idag är det ett världens äldsta shoppingcenter, mycket trevligt med fina gamla butiker och nyare märkesvaror. Armani, Shiseido och Gaultier hör till det man kan hitta här. Det finns också flera fina konstverk att se på. Man kan sitta och njuta bland alla de fina blommor och växter som finns i de olika trädgårdarna. Det är mycket fridfullt och avslappnande här, en skön kontrast till all trafik och stress runt omkring. En perfekt plats att ta en cafe’ au lait med baguette.

Disneyland

Disneyland är så pass stort att man brukar rekommendera minst två dagar här. Om man vill kan man bo i ett av deras temahotell, men annars går det tåg direkt in till Paris. De har fem temaområden med mer än 50 attraktioner. Det bästa är att planera sitt besök så man inte missar något som man tycker är viktigt. Under dagens lopp finns det olika shower och parader, bland annat den kända Once Upon a Dream. Man visar även filmer vid flera tillfällen. Naturligtvis är det fullt med Disneyfigurer som man kan ta bilder med, och många butiker där man kan köpa souvenirer. Det kan dock bli ganska långa köer till attraktionerna.

Triumfbågen (Arc de Triomphe)

Triumfbågen (Arc de Triomphe) är ett välkänt motiv från Paris, mycket högt med sina 50 meter och vackert utsmyckad med olika skulpturer. Den började uppföras i 1806 av kejsar Napoleon men blev inte färdig förrän 1836. Det är ett monument för att minnas de som dog i den franska revolutionen och under Napoleonkriget. Under bågen finns den okände soldatens grav som har blivit en symbol för alla som stupade i första världskriget. Man kan gå upp i monumentet, det finns 284 trappsteg. Det är en fantastisk utsikt över Paris och man kan också se de tolv avenyer som strålar ut från Triumfbågen. Faktum är att platsen tidigare kallades Stjärnplatsen på grund av dessa.

Thoiry Zoo

Thoiry Zoo ligger cirka 40 km väster om Paris. Det bästa är att hyra en bil för att åka hit, eftersom man även använder denna till att besöka zooet. Man kör långsamt igenom den afrikanska delen av parken, och kan då se många djur på nära håll. Lejon, strutsar, giraffer, gnuer och mycket mer. Man har även en björnpark och en del av zooet som man besöker till fots. Totalt finns det cirka 1 000 djur här. Men detta zoo ligger i anslutning till det gamla 1400-talsslottet Chateau de Thoiry, som man också kan besöka. Som om detta inte skulle räcka finns det en fin botanisk trädgård och en härlig lekplats för barn.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg är en härlig slottsträdgård och Paris näst största park. Hit kommer alla möjliga sorters människor, speciellt på söndagar, för att slappna av och njuta av naturen runt Luxembourgpalatset. Det finns något att göra för alla åldrar, eller så kan man bara sitta och göra ingenting. Man kan hyra en båt på den stora åttkantiga dammen, eller lyssna på musik. Det finns även ponnyridning och tennis- och boulebanor. Många tar med sig lite mat och gör en picknick, men det finns även flera trevliga restauranger och kafe’er. Detta är verkligen en grön oas mitt i den stora staden, ett andningshål efter flera dagar av sightseeing. Man ställer också ut en massa stolar för folk att sitta på.

Versailles

Versailles ligger cirka 20 km utanför Paris, och man kan ta ett tåg för att komma hit. Här finns det enorma, vackra slottet som i många år var hem för det franska hovet, med tillhörande parker. Slottet var färdigt i 1682, men sedan dess har man lagt till flera byggnader. Under den franska revolutionen avyttrade man en stor del av inredningen och konsten, men under 1960-talet lyckades man få tillbaka en hel del av möblerna och restaurera gamla textiler. Idag är det ett museum fyllt av fransk konst, det är verkligen som en fläkt från en annan era. Det är öppet alla dagar utom måndagar. Man brukar också ha konserter i slottet.

Place de la Concorde

Place de la Concorde är ett stort torg, hela 84 000 kvadratmeter. Man har många fina fontäner här, som är upplysta på kvällarna. Flera historiska händelser har tagit plats här. Bland annat hade man en giljotin uppställd här under den franska revoutionen , och det var här som Marie Antoinette och Ludvig XVI halshöggs. Under andra världskriget stod många strider här också, den franska befrielsekampen var mycket stark. Här börjar Champs-Élysées som slutar med Triumfbågen i andra änden. Man har en bra vy av Eiffeltornet härifrån, och så finns den stora egyptiska obelisken här. Tack vare storleken på torget är det lätt att ta riktigt bra bilder av omgivningarna.

Uppskattade du tipsen om Paris? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Paris

De bästa hotellen i Paris

De bästa rabatterna för din vistelse i Paris

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: