15 tips på saker att göra i New York som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kan du Europas huvudstäder? Se om du klarar göra vår Quiz med 18 frågor nu!STARTA QUIZEN

Upplev pulsen på Times Square

Times Square

Med alla sina färgglada upplysta reklamskyltar och sin ständiga puls av folk i rörelse är Times Square något man bara inte får missa under sitt besök i New York. Tillsammans med attraktioner som Frihetsgudinnan och Empire State Building är Times Square en plats som blivit en symbol för New York och det är svårt att inte bli imponerad av det området har att erbjuda. När man besöker Times Square finns det mycket att göra med alltifrån Broadway-underhållning till shopping. Bland annat finner man Hersheys chokladaffär, Madame Tussauds, Disney-butik, samt en rad andra affärer från en rad världskända varumärken.

Besök National September 11 Memorial & Museum

National September 11 Memorial & Museum

De flesta som levde i början av 2000-talet kommer med stor sannolikhet ihåg var de befann sig då attackerna mot tvillingtornen vid World Trade Center den 11 september 2001 ägde rum. På platsen där de båda tvillingtornen tidigare stod finns idag en fin minnesplats bestående av två stora hål. Längs kanterna rinner vatten och på räckena runt omkring är alla namn på de som omkom under attackerna ingraverade. Sedan i maj 2014 finns det även ett museum där man bland annat kan se föremål så som fordon, kläder och vrakdelar från attackerna. Minnesplatsen är inte endast tillägnad attackerna den 11 september 2001 utan också bombningen av World Trade Center 1993.

Shoppa loss på Century 21

Century 21

Oavsett om det gäller vanliga kläder eller finare märkeskläder så är priserna i USA oftast betydligt lägre än hemma i Sverige. För den som inte vill spendera timmar på att shoppa och leta runt i olika butiker utan gärna gör ett riktigt stort på en och samma gång finns det riktigt stora modevaruhus i New York. En av de större kedjorna som har ett riktigt stort utbud av kläder är Century 21. Här hittar dam-, herr- och barnkläder med både välkända och lite mer okända märken till riktigt bra priser. En av de största Century 21-affärerna ligger vid Ground Zero på Manhattan och totalt finns det sex våningar fullproppade med kläder, skor och accessoarer. Är man en hel familj som är ute efter att få med sig några klädesplagg hem till Sverige är det bara att öppna upp plånboken och shoppa loss på Century 21.

Gå på loppmarknad (Flea markets)

Loppmarknad i New York

Tycker man om att gå på loppmarknader hemma i Sverige ska man inte missa chansen att även göra det när man besöker New York. Att gå på loppmarknad utomlands är vanligtvis en väldigt exotisk upplevelse då det ibland dyker upp saker till försäljning som kan skilja sig rätt så ordentligt från det man är van vid att hitta på loppisar runt om i Sverige. Det finns flera olika "Flea markets" i New York och gemensamt för dem alla är att det finns gott om unika och spännande saker att köpa med sig hem. Två av de större marknaderna är Brooklyn Flea och GreenFlea där det brukar vara stora loppmarknader med uppåt hundra olika försäljare. Brooklyn Flea har öppet på lördagar och söndagar mellan kl 10.00-18.00. GreenFlea har också öppet från klockan 10.00 på helgerna, men stänger en halvtimme tidigare kl 17.30. Mer information om New Yorks olika loppmarknader går att hitta på nätet.

Besök Museum of the Moving Image

Museum of the Moving Image

Ett väldigt populärt museum som såväl New York-bor och turister rankar högt är Museum of the Moving Image. Precis som namnet antyder så behandlar museet den rörliga bilden och dess historia med allt vad det innebär. Bland annat kan man se utställningar om live-tv, videofilmer, musik-videor, tecknade serier och tv-spel. Fokus ligger mycket på själva processen för att få ta fram rörliga bilder med allt i från licensering och marknadsföring till smink och rekvisita. Det finns fullt av interaktiva aktiviteter, spel och mycket annat som passar utmärkt för hela familjen. Museum of The Moving Image är ett mycket intressant och fascinerande museum som med allt sitt innehåll kan hålla en sysselsatt i flera timmar.

Koppla av bland grönskan i New Yorks botaniska trädgård

New Yorks botaniska trädgård

Efter att ha stressat runt bland Manhattans pulserande gator kan det vara skönt att koppla av bland lite grönska och komma bort från de allra mest centrala delarna av New York. Ett av de ställen där man kan slappna av bland växter och blommor är New Yorks botaniska trädgård. Botaniska trädgården ligger uppe i Bronx vid Southern Boulevard och totalt finns här ett över 100 hektar stort område med över en miljon levande växter. Det är dessutom i botaniska trädgården som man hittar några av de främsta laboratorierna i USA och bland annat har läkemedelsföretaget Pfizers ett stort växtlaboratorium här. Miljöerna man möts av när man promenerar runt i parken är väldigt olika och det finns oerhört mycket att se och lära sig om olika växter och deras betydelse genom historien.

Se vad som mötte svenskarna som immigrerade till USA på Ellis Island

Ellis Island

De flesta känner nog till den stora emigrationen från Sverige till USA under 1800- och 1900-talet och kanske till och med har läst Wilhelm Mobergs böcker om Karl-Oskar och Kristina som lämnade sitt hem i Småland för starta ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Totalt utvandrade över 50 miljoner européer till USA och ca 1,3 miljoner av dessa lycksökare var svenskar. Vill man få en ökad förståelse för vilken typ av miljöer som alla dessa människor möttes av när det kom till Amerika och lära sig mer om den stora europeiska invandringen till USA på 1800- och 1900- ska man inte missa att besöka Ellis Island. På ön Ellis Island ligger den gamla ankomststationen där man tog emot en stor del av alla de emigranter som kom med båt över Atlanten mellan 1892 till 1954. Här kan man ta del av bilder och berättelser från alla de människor som passerade byggnaden innan de antingen fick åka vidare in i landet eller skickades tillbaka på grund av kroniska sjukdomar. För att ta sig ut till Ellis Island kan man ta någon av de båtar som regelbundet avgår från Manhattan.

Träffa kändisar från hela världen

Madame Taussads i New York

Det florerar ständigt en hel del kändisar i New York och har man tur så kanske man stöter på någon celebritet på stadens gator. Vill man dock vara garanterad att få träffa ett flertal kändisar och vara helt säker på att de går med på att ta ett fotografi så ska man besöka Madame Taussads Wax-museum. Även om man kanske redan har besökt Madame Taussads i London eller någon annanstans så finns det flera nya ansikten på New Yorks eget vaxkabinett att bekanta sig med. Här hittar man välkända personer som Britney Spears, George W Bush och Jack Sparrow. Utöver alla vaxdockor som man kan gå runt och betrakta så erbjuder Madame Taussads också möjligheten att slå sig ner för att se på bio i 4D.

Underhållning vid Rockefeller Center

Rockefeller Center

Ett av de främsta nationella och historiska landmärkena i New York är Rockefeller Center. Rockefeller Center är som en egen liten stad i det stora New York och sammanlagt ingår 21 byggnader i komplexet. För besökare finns här väldigt mycket att roa sig med och man hittar bland annat biografer, affärer och restauranger. På vintern kan man se den klassiska stora julgranen och åka skridsko på isbanan som anläggs varje år. Besöker man Rockefeller Center ska man inte bli förvånad ifall det pågår någon form av TV-sändning, då det är vanligt att de stora amerikanska TV-bolagen sänder från platsen. Utöver shopping, bio och restauranger finner man mycket annat som kan vara intressant. Bland annat har FDNY (Fire Department, City of New York) sitt så kallade FDNY Fire Zone på området där man kan lära sig mer om brandsäkerhet och hur brandkåren arbetar. Har man barn med sig kan FDNY Fire Zone bli en riktig succé. Barn får nämligen möjlighet att träffa riktiga brandmän och roa sig med olika interaktiva utställningar.

Modets historia på Fashion Institute of Technology Museum

Kläder och mode

Har man intresse för kläder och mode ska man se till att besöka Fashion Institute of Technology (FIT) Museum. Detta är precis som namnet antyder ett museum som tillhör universitetet Fashion Institute of Technology (FIT) och de olika utställningarna på museet anordnas därför vanligtvis av studenter. Det som visas upp är framförallt textiler, kläder och accessoarer från olika tidsepoker. Den permanenta samlingen som finns på museet innehåller totalt 50 000 olika klädesplagg och accessoarer från 1700-talet och framåt. Det finns tre avdelningar med varierande innehåll att utforska, så räkna med att spendera minst en timme på detta fascinerande museum. Inträdet är helt gratis.

Gå en guidad tur på Brooklyn Brewery

Brooklyn Brewery

Det är inte alla som känner till det, men det handbryggda ölet från Brooklyn Brewery är oerhört populärt i Sverige och faktum är att Sverige har de näst högsta försäljningssiffrorna efter New York. Ölet från Brooklyn dricks alltså mer i Sverige än exempelvis Washington och Boston. Oavsett om man är en ölfantast eller inte kan det därför vara väldigt intressant att besöka bryggeriet i Brooklyn och gå på en guidad tur för att se hur processen för att få fram det handbryggda ölet går till. De guidade turerna är gratis och anordnas på lördags- och söndagseftermiddagar. Har man annat för sig på helgeftermiddagarna så kan man komma hit på fredags- och lördagskvällar för att istället vara med på bryggeriets "happy hours" och olika provsmakningar.

Promenera längs The High Line

The High Line

Att gå längre sträckor i New York utan att behöva stanna för att vänta på grön gubbe vid ett övergångsställe var och varannan meter är inte det lättaste. Förutom Central Park är det få platser i storstaden som ger en möjlighet att gå längre promenader utan att ständigt behöva stanna till. En attraktion som utöver Central Park gör det möjligt att vandra utan hinder är The High Line. The High Line är ett gammalt järnvägsspår som tidigare används för att flytta tåg från stadens industriområden, men som numera gjorts om och kan liknas vid en lång park med fullt av växter och konstnärliga verk. The High Line är ca 2,3 km långt och längs promenadstråket får man se över 300 växtarter, vattenfontäner, utställningar som väver samman konst med naturen, fantastiska vyer över New York och på vissa ställen också glimtar av Hudson-floden.

Få en annorlunda upplevelse på Mission Escape Games

Nyckel

Det finns flera webbtjänster på nätet där tidigare besökare och turister kan skriva omdömen på olika attraktioner och platser som de har besökt . En av de New York-attraktioner som rankas högt på dessa webbplatser är Mission Escape Games. Mission Escape Games är som ett stort pusselspel där man i en grupp ska lösa olika problem och tänka logiskt för att på tid hinna ta sig genom en bana. Man får hela tiden ledtrådar och koder av personalen som man ska använda för att klara de olika delmomenten för att hinna ta sig ut innan tiden är slut. Antingen kommer man i en större grupp som på egen hand får ta sig igenom banan eller så blir man indelad i grupp med andra besökare. Mission Escape Games är en riktigt rolig aktivitet som skiljer sig från allt annat som man vanligtvis brukar göra under ett storstadsbesök och kan mycket väl bli en av resans höjdpunkter.

Besök Svenska kyrkan

Svenska kyrkan

Känner man sig alltför amerikaniserad under vistelsen i New York och börjar längta hem så kan man alltid ta sig till Svenska kyrkan på Manhattan. Svenska Kyrkan i New York har funnits sedan 1873 och genom åren välkomnat tusentals svenskar, men även andra nationaliteter för att på amerikansk mark få ta del av svensk kultur och tradition. Här kan man efter att ha strosat runt på Manhattans gator komma in och ladda batterierna genom att äta svenska kanelbullar, dricka svenskt kaffe, surfa lite på nätet och läsa svenska tidningar i en riktigt trevlig miljö. Finns det behov av att koppla av ytterligare och för en stund bara vara med sig själv kan man även gå in och tända ett ljus i kapellet. Svenska kyrkan i New York är belägen mitt på Manhattan i närheten av Rockefeller Center på 5 East 48th Street.

Se en New York Yankees-match

Yankee Stadium

Det råder knappast någon tvekan om att baseboll inte är en särskilt populär sport i Sverige. Antagligen är det någon promille av svenskarna som någonsin faktiskt satt sig ner och sett en hel baseboll-match på tv. I USA är det raka motsatsen och baseboll är väldigt populär sport att se både på plats och i hemma i tv-soffan. När man besöker New York är det därför en utmärkt chans att försöka ge denna sport en chans och ta del av upplevelsen som det faktiskt är att se den utföras på en stor arena. New York Yankees är ett av USAs absolut största och mest populära baseboll-lag och att få se en match är något som många amerikaner runt om i landet bara kan drömma om. Matcherna spelas på Yankee Stadium som tar in ca 50 000 åskådare och under matchdagar är det ofta väldigt god atmosfär och bra stämning på läktarna. Att sitta på arenan, se på baseboll och avnjuta några hot dogs och andra godsaker med flera tusen amerikaner är verkligen en unik upplevelse. Biljetter går att boka online och det är ingen dum idé att ha allt bokat och klart innan du lämnar Sverige.

Uppskattade du tipsen om New York? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i New York

De bästa hotellen i New York

De bästa rabatterna för din vistelse i New York

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN