12 tips på saker att göra i Malaga som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kan du Europas huvudstäder? Se om du klarar göra vår Quiz med 18 frågor nu!STARTA QUIZEN

Picassomuseet

Picassomuseet är ett måste för alla som har lite intresse av kultur och konst. Den fasta utställningen är väl organiserad med ett bra utbud. Detta museum ligger i en fin gammal byggnad, ganska centralt i Malaga. Man har även bilder av andra konstnärer, men att se en äkta Picasso är något ganska speciellt. Det finns även keramiska föremål, som ger en speciell inblick i konstnärens begåvning. Utställningen är uppdelad i olika teman som täcker Pablo Ruiz Picassos aktiva arbetsliv. Eftersom han föddes i Malaga är det lite speciellt. Det finns flera trevliga souvenirer att köpa i museibutiken. Information om de olika verken finns på engelska, så det är lätt att gå runt.

Granada

Granada ligger inte så långt bort från Malaga, det är lätt att ta sig dit på en dagstur. Man kan välja mellan att åka på egen hand, det går bussar dit, eller med en guidad tur. Här finns det mycket vackert att se på. En av de största attraktionerna är naturligtvis borgen Alhambra som UNESCO har satt upp på sin lista över världsarv. Denna borg, som är som en liten stad, byggdes främst på 1200-talet under den muslimska perioden. Fullt av palats och vackra trädgårdar är det ett arkitektiskt mästerverk. Det är en fin stad att strosa runt i, ta sig en kopp kaffe och njuta av folklivet och alla vackra byggnader.

Promenera upp för Chillar-floden

En promenad upp för Chillar-floden i Nerja är en sommartradition för många familjer i Malaga. Det är en mycket vacker promenad som går uppför floden, och man kan välja svårighetsgrad. I början är det inte så brant, och vattnet går inte mycket högre upp än höfterna på sina ställen. Emellanåt finns det lite djupare pooler, där man kan bada och simma. Efter ett par timmars vandring börjar det bli brantare och svårare, men är man intresserad så kan man helt klart fortsätta. Annars vänder man bara tillbaka, det är en ganska lagom dagsutflykt. Om man fortsätter går man genom vattenfall och det blir bara brantare. Landskapet är mycket imponerande hela vägen, och man förstår varför det är ett populärt utflyktsmål.

Alcazaba

Alcazaba är en gammal fästning som ligger i utkanten av Malaga, tillsammans med borgen Gibralfaro. Den härrör från tiden då araberna regerade här och är mycket imponerande. Naturligtvis har den renoverats och byggts till under årens lopp, men man inser ändå vilket fantastiskt arbete det var. Att gå en tur uppepå murarna kan vara kul, och det finns också en fin trädgård med vackra fontäner där innanför. I närheten ligger den gamla romerska teatern. Man har en häpnadsväckande utsikt från fästningen, och det är verkligen värt ett besök. Kan vara lite mycket att gå, eftersom det är så mycket att se. Kostar bara 1,20 euro att gå in.

Båttur

Att ta en båttur är mycket trevligt i Malaga. Dels kan man åka runt bukten, det är en fin liten utflykt. Har man inget emot att bli våt ska man pröva på jetbåten. Många företag eller grupper hyr en katamaran för en lugn dag på havet. Men man kan även åka lite längre ut för att se på delfiner. Det finns flera båtföretag som anordnar dagsutflykter. En del bokar bara för privata grupper, och man kan stanna för att simma och snorkla när man vill. Annars finns det mycket fina ställen att se, och fantastiska fiskar, förutom delfinerna. En kvällstur kan vara ganska speciell, med den vackra solnedgången. Dricka och lite snacks brukar ingå i priset.

Puerto de Malaga

Puerto de Malaga, hamnen, är perfekt för en stillsam promenad, speciellt på eftermiddagen och kvällen. Men man kan även njuta av det en varm dag. Fullt med trevliga restauranger och barer, för olika tider under dagen. Det är fräscht och modernt, med många trevliga små butiker. Här ligger många fina båtar att se på, och som vid andra promenadstråk så samlas det en del underhållare. Man har lagt ner lite möda på att organisera denna del av staden och resultatet är mycket bra. Tack vare havet har man en skön bris, och hela området har en härlig atmosfär. Det finns bänkar utställda här och där så man kan sitta ner och se på folkvimlet.

Katedralen

Malagas katedral är byggd mellan 1500-1700talet på den plats där tidigare moske’n Aljama stod. Katedralen är byggd i renässansstil, men dekorationer och huvudfasaden är barock. Den är mycket stor och pampig, men har ändå en fridfull och rogivande stämning. Inuti finns det mycket att se, förutom den vackra byggnaden är det fullt med konstverk av olika slag, både målningar och statyer. Trots att man höll på så länge med att bygga katedralen blev den inte riktigt färdig- den har bara ett torn. Man har en fin utsikt och kan bra bilder, speciellt om man är där vid solnedgången. Många tycker också om att sätta sig på ett kafe’ i närheten och njuta av katedralen från utsidan.

Romerska teatern

Romerska teatern som ligger bredvid Alcazaba byggdes under det första århundradet efter Kristus,under kejsar Augustus tid. Det intressanta är att man inte visste om att den existerade i modern tid tills 1951. Detta innebär att den var relativt väl bevarad, och man har gjort stora ansträngningar för att renovera den. Faktum är att idag är det en blandning av gammalt och nytt, eftersom man rustat upp den för konserter. Det är en ganska speciell känsla att sitta här och lyssna på musik om man skulle lyckas klocka in en konsert under sitt besök. Man har avsatt en del av utgrävningen för information om platsen och dess historia, med en liten utställning.

Glas- och kristallmuseet

Glas- och kristallmuseet är en privat kollektion som innehåller över 3 000 olika föremål i glas. Hela museet är i en fin gammal byggnad som är inredd med vackra antika möbler, kristallkronor, familjeporträtt och mycket annat. Det har tre ägare som också ger guidade visningar, vilket är mycket givande. De kan det mesta om glas, och har ett stort intresse att dela med sig. De flesta glasföremålen kommer från England, men även andra europeiska länder- bland annat Sverige. För att avrunda det hela får man även en kurs i modern glasteknik och investeringsmöjligheter. Det kan vara lite svårt att hitta museet, så det är bäst att be om en vägbeskrivning.

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården, eller Jardín Botanico, La Concepcion som den heter på spanska, skapades av ett välbärgat par på 1800-talet. Området är mycket stort, cirka 30 000 kvadratmeter, och man har flera olika sorters intressanta blommor och växter. Totalt finns det cirka 500 tropiska arter här. Upplägget är mycket inbjudande, med fontäner och skuggiga platser. Man har också dekorerat med flera skulpturer, så det är en trevlig plats att vandra runt på. Inne i träddgården finns en servering med bra mat. Hoppa-på/av bussarna stannar här så det är lätt att komma hit. Har man svårt att gå kan vissa delar av parken vara jobbigt eftersom det är ganska kuperat.

Stadsparken

Malaga stadspark är ett populärt ställe för både turister och lokalbefolkning. Det ligger i närheten av vattnet, inte så långt från stadens centrum. Parken är mycket välskött med många träd och blommor, flera av dem importerade. På flera ställen finns det bänkar utsatta där man kan sitta och man har också dekorerat parken med statyer. Det är inte tillåtet att gå eller sitta på gräset, utan man måste hålla sig till stigarna. Fullt med lummiga träddungar och palmer som kan vara riktigt skönt en varm dag. Det är väl skyddat från dent hektiska stadslivet runt omkring, hit kommer man för att få lite lugn och ro. Många tycker om att promenera här under de ljumma kvällarna.

Museo Automovilistico de Malaga

Museo Automovilistico de Malaga är inte bara för pojkar. Ett underbart bilmuseum med fantastiska bilar från hela världen. Detta är ett måste när man är i Malaga och man bör helt klart avsätta en halv dag att spendera här. Det är väl organiserat och visar bilar med olika tillbehör från flera epoker genom historien. I samband med de olika tidsperioderna visar man även hur modet har utvecklats, bredvid de flesta bilarna finns en uppklädd docka. Man har en stor samling med kläder, hattar och mössor, samt handväskor och bagage. Museet ligger nära stranden och det är lätt att ta sig hit med buss. Även byggnaden är mycket intressant, tidigare var det ett magasin för tobak.

Uppskattade du tipsen om Malaga? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Malaga

De bästa hotellen i Malaga

De bästa rabatterna för din vistelse i Malaga

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN