20 tips på saker att göra i Madrid som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kungliga palatset

Kungliga palatset, Palacio Real de Madrid, är en imponerande byggnad med många fina rum att besöka. Man kan se delar av slottet, men man får inte ta några bilder inuti. Det är dock fullt av antika möbler, tapeter och konst. Mycket vackert och stilfullt, med en hel del guld och kristall. Alla de storslagna ljuskronor får man heller inte missa. För att få ut det mesta av besöket är det bäst att hyra en audioguide, de finns på engelska. Det finns också bra skyltar som visar var man befinner sig. Utsidan av slottet är också mycket ståtligt, och man kan strosa runt i den enorma parken eller besöka katedralen i närheten.

Flamencokväll

En flamencokväll ska man helt klart planera in, det är bara ett måste. Denna dans är typisk för Andalusien, som ligger i södra Spanien Men troligtvis har det sitt ursprung från Romerna, eller Gitanos som de kallas i Spanien. En fantastisk kombination av dans, gitarr och handklappning. Kvinnorna svänger sina färggranna kjolar och sjalar. Många gånger har de också kastanjetter i händerna. Det finns flera ställen man kan besöka i Madrid, bland annat Taberna Flamenca El Cortijo. Här blir man först serverad en god middag, och sedan kan man se på showen. Det krävs engagemang och passion för att kunna dansa flamenco på rätt sätt, och det har dessa dansare.

Templo de Bedod

Templo de Bedod är ett gammalt egyptiskt tempel som ursprungligen byggdes i Asswan i tiden före Kristu födelse. När man konstruerade Asswan dammen på 1960-talet så var många antika byggnader och monument hotade. UNESCO bad då om hjälp från resten av världen för att rädda dessa skatter, och Spanien hjälpte till att rädda templen i Abu Simbel. Som tack för detta flyttade man sedan Bedod templet till Madrid, i närheten av det kungliga slottet. Det öppnades för allmänheten 1972. Detta tempel är ett av de få egyptiska monument som man kan se utanför Egypten, och det enda av sitt slag i Spanien. Om man kan ska man försöka se solnedgången här, det är mycket speciellt.

El Retorio

El Retiro är en mycket stor park på hela 130 hektar som har funnits sedan början av 1600-talet, då den var en kunglig jaktpark. Senare bestämde sig drottning Isabella II att öppna parken för allmänheten. Här finner man lummiga dungar, fina gräsmattor och man har även en liten sjö. Denna ligger bredvid Alfons IX monumentet och är ett populärt utflyktsmål för Madridbor i alla åldrar. Man kan hyra roddbåtar för en romantisk tur. Själva parken är en härlig blandning mellan vild natur och fransk trädgårdsstil. Många tar med sig egen mat och slår sig ner för en liten picknick. Annars kan man alltid äta i en av de restauranger och kafe’er som finns i parken.

Gran Via

Gran Via är gatan för den som tycker om shopping. Här ligger alla de stora märkesbutikerna på rad. Men det finns också många nattklubbar, biografer och hotell här, detta är gatan som aldrig sover. Flera av biograferna och teatrarna har dock byggts om till köpcentrum, här kan man hitta det mesta man behöver och mer därtill. Trottoarerna är breda, så det känns inte trångt trots alla folk. Själva gatan är över 100 år gammal och många av byggnaderna har en mycket fin arkitektur. Gran Via nr 48, till exempel, är Telefonica byggnad som byggdes 1929. Detta var Europas högsta byggnad i många år, med sitt torn som påminner om det i Seville.

Puerta del Sol

Puerta del Sol eller Solens port är ett mycket stort torg med mycket aktivitet. Det här är en samlingsplats för folk, både turister och lokalbefolkningen. Mitt i torget ligger en tunnelbanestation, och runt omring har man många aktiviteter. Man kan få sin bild tagen tillsammans med olika utklädda tecknade figurer, som Musse Pigg eller Bart Simpson, ungefär som i Disneyland. Annars finns det olika gatuuppträden, och helt enkelt mycket folk. En plats som sjuder av liv och rörelse. Runt omkring finns det flera snabbmatskedjor, shoppinggator och vanliga restauranger. Detta torg är en knutpunkt där många passerar igenom, på väg någonstans. Det är också här man håller alla demonstrationer som Spanien är känt för.

Rastro loppmarknad i La Latina

Rastro loppmarknad i La Latina kan vara riktigt rolig att besöka, speciellt om man tycker om folk. Den är dock bara öppen på söndagar. Här blir det riktigt fullt och trångt ibland, men det hör till. Hundratals små stånd där man säljer allt mellan himmel och jord, en typisk loppis. Man kan hitta begagnade kläder för 1 euro, olika sorters lädervaror, krimskrams, sjalar, och mycket mer. Men det finns också mycket nytt på marknaden, det är en riktig blandning. Många kommer hit bara för att det hör till och för att se på folk. Andra lyckas fynda något. På gatorna runt omkring loppmarknaden finns det även flera fina små butiker som säljer möbler och antika föremål.

Museo Lazaro Galdiano

Museo Lazaro Galdiano är en privat samling, som nu har blivit ett museum. Det är ett relativt litet museum, och det är ingen trängsel så man kan njuta av det i lugn och ro. Förutom målningar finns det flera andra föremål i samlingen, som smycken och skulpturer. Även de möbler som finns i museet är värda att se på, liksom takmålningarna. Tack vare den stora variationen är detta en plats för alla smaker. Man kan också se hur rummen användes när det var ett hem, ett mycket rikt hem. Faktum är att också själva byggnaden är mycket fin, en gammal herrgård. Detta museum ligger lite utanför centrum, men det är lätt att ta sig hit med offentlig transport.

Prado konstmuseum

Prado konstmuseum är en av huvudattraktionerna i Madrid. Det är absolut fullt av fin konst, även om en del kan upplevas som lite tung och religiös. Många rekommenderar att man delar upp sitt besök på två gånger för att verkligen kunna ta in allt man ser. För att verkligen uppskatta dessa skatter kan det vara en bra ide’ att gå runt med en guide, eller i alla fall planera sitt besök. Man kan se konstverk av Rubens, Goya och Tintoretto, för att bara nämna några av de stora mästarna. Museumshopen har också en hel del trevliga saker man kan köpa som minne eller present. Tillfälliga utställningar ger ytterligare anledning att besöka detta museum.

Real Basilica de San Francisco el Grande

Real Basilica de San Francisco el Grande är en mycket vacker katolsk kyrka från 1700-talet. Dels har man den fina kupolen, många tycker att den i sig själv är värd besöket. Den är 33 meter i diameter och 58 meter hög, liknar Pantheons kupol och är Spaniens största kupol. Verkligen imponerande. Inne i kyrkan finns det mycket fin konst att se på, bland annat målningar av Goya och Zurbaran. Man kan ta en guidad tur för att verkligen få med sig hela historien och värdet av kyrkan och dess innehåll. Man får inte ta bilder inne i katedralen, och man får betala ett litet bidrag för att komma in.

Parque de Atracciones de Madrid

Parque de Atracciones de Madrid är en nöjespark som passar för hela famijen. Det finns över 40 olika åkattraktioner och man har spritt ut dem i fem områden som har olika teman. Dels kan man hitta de vanliga attraktionerna, som berg-och-dal-bana, vikingaskeppet, slänggungor och watersplash. Sedan finns det lite andra sorter, som man inte hittar i alla parker. Speciellt såna där man sitter upp och ner, snurrar runt eller andra hisnande saker. För de små barnen finns det också mycket att göra med radiostyrda bilar, karusell och mini berg-och-dal-bana. Om man betalar lite extra kan man hoppa över köerna. Man kan lätt ta sig hit med tunnelbanan, parken ligger precis bredvid Batan stationen.

Den kungliga botaniska trädgården

Den kungliga botaniska trädgården (Real Jardin Botánico) ligger inte långt från Pradomuseet. De grundades för cirka 200 år sedan och man har hittills byggt upp en riktigt fin samling av blommor och växter från hela världen. Själva parken är mer än 8 hektar stor, och man har cirka 5 000 olika växter här. Det var i denna trädgård som man producerade de första dahliafröna. Sedan skickade man ut 7 000 fröpåsar till England, Frankrike och Italien, det var i 1803. Från början ville man bidra till att sprida kunskap och undervisa om växter, bland annat genom att stödja expeditioner för att upptäcka nya arter. Inne i parken kan man se en triumfbåge som uppfördes för Karl III.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är ett stort torg som är omringat av en byggnad. Torget härstammar från 1600-talet och har en rak och ren symmetri. Det är 100 gånger 200 meter stort, och inga bilar kan köra därinne. För att komma in på torget måste man gå genom en av de nio valvbågarna. Här var det som allt hände förr i tiden- marknader, processer, tjurfäktningar och mycket annat. Det var också här man avrättade folk under den spanska inkvisitionen. Folk som bodde runt om brukade sälja biljetter till sina balkonger, det finns 400 totalt, så att man skulle få en bra blick över hela torget. Det är vackert att se och man kan lätt tänka sig in i hur det var.

Drottning Sofias konstmuseum

Drottning Sofias konstmuseum har fina, ljusa lokalar fulla med konst, främst modern och samtida konst. Den största attraktionen är Picassos berömda målning Guernica. Denna tavla hänger i ett eget rum, och för många spanjorer är det nästan som en vallfärd att komma och se den. Men museet innehåller så mycket mer och man har delat upp det väl. Det kan löna sig att ta ett rum i taget, helst med en guide, och verkligen se på konstverken. Salvador Dali är en annan berömd konstnär som finns representerad, liksom andra målningar av Picasso. Det finns också en trevlig kafeteria där man kan ta en paus. Annars kan man gå ut och komma tillbaka igen på samma biljett.

Chocolateria San Gines

Chocolateria San Gines har serverat varm choklad och churros sedan 1894, och man har fortfarande fullt hus. Man kan också dricka kaffe här, och man har kakor. Men de allra flesta kommer hit för chokladen, och för att uppleva en del av historien. Det är också kul att fika på ett ställe med en sådan omsättning. Servitörerna är mycket skickliga, vilket behövs. Chokladen är typiskt spansk- tjock och mörk. Churros är en sorts friterade kakor, ungefär som avlånga munkar. Man njuter dem bäst genom att doppa dem i chokladen. Det är ganska mycket för en person, så om man inte är så hungrig kan man alltid beställa en portion och dela.

Puerta de Alcala’

Puerta de Alcala’ är ett gammalt monument som står i närheten av ingången till Retiroparken, vid torget Plaza de la Indenpendencia. Ursprungligen var det en stadsport som byggdes på slutet av 1700-talet, detta var vägen till Alcala’. Tidigare fanns det en mindre port som kung Carl III bestämde sig för att byta ut. Det är ett fint monument med tre större valvbågar och två mindre portar. Har man möjlighet att planera in ett besök på kvällen så är monumentet vackert upplyst och det är en alldeles speciell stämning. Annars finns det flera trevliga kafe’er i närheten, och en av de många cykeluthyrare som Madrid är känd för.

Naval museum

Naval museum är stället för den som tycker om fartyg, här finns det väldigt många. Spanien är en gammal sjönation, både i fred och i krig, så deras historia är nära knuten till havet. Eftersom det är knutet till flottan måste man visa upp passet vid ingången. Det kostar ingenting att gå in, däremot får man betala om man vill ha den lilla broschyren om museet, men det är inte mycket. Sedan kan man också hyra audioguide. Här finns det många olika modeller av båtar genom tiderna. Man kan också se på intressanta gamla sjökartor, en del nästan 1 000 år gamla. Vapen och konst är också en del av historien.

Telefe’rico de Madrid

Telefe’rico de Madrid heter stadens kabelvagn som åker mellan utkanten av staden och en stor park . Det är billigare att köpa en tur och retur biljett med en gång, det kostar knappt sex euro. Å andra sidan är det en ganska kort resa, det tar bara 11-12 minuter att åka enkel väg. Det är ganska fint att se en del av de turistattraktioner man besöker, som Debobtemplet och det kungliga palatset, men ovanifrån. Man har en fin panoramautsikt över Madrid. Uppe på toppen kan man ta sig en kopp kaffe, glass eller en matbit i den trevliga restaurangen. Priserna är också lite lägre än i de centrala delarna av staden.

Museo Sorolla

Museo Sorolla var den kände konstnärens Joaquin Sorollas hem, men förvandlades till museum 1932 när hans änka dog. Hans specialitet var porträtt och landskap, och han är känd för sin skicklighet att fånga solens ljus i sina målningar. Han målade även flera motiv från historien och samhället. Man har sammanliknat honom med Skagenmålarna. Själva huset är vackert, med en fin trädgård utanför där man kan sitta ner en stund. Man kan också ta med sig picknick och äta den där. Detta är inte ett så stort museum, men mycket trevligt och personligt. En liten oas i den stora staden. Man kan lätt ta sig hit med tunnelbanan, hållplatsen heter Iglesias.

Sobrino de Botín

Sobrino de Botín är en av världens äldsta restauranger. Den öppnades redan 1725 och är ett mycket populärt ställe i Madrid. Maten är god, deras specialitet är rostad spädgris. Det sägs att detta var Ernest Hemingways favoriträtt, och han nämner den i sin bok Och solen har sin gång. Andra kändisar som brukade äta här inkluderar Goya och Graham Greene. Man får en komplett middag för två för runt 100 euro, vilket inte alls är dåligt. Detta är dock ett ställe man främst går till för historien och upplevelsen. Det är ganska mycket folk och det blir lätt hektiskt här, så inte det bästa stället för en stilla romantisk middag.

Uppskattade du tipsen om Madrid? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Madrid

De bästa hotellen i Madrid

De bästa rabatterna för din vistelse i Madrid

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: