22 tips på saker att göra i London som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Gå på gatumarknader (Street markets)

London är känt för alla sina gatumarknader och det finns flera marknader runt om staden som har öppet varje dag. Här kan man hitta allt från London-souvenirer till mat och kläder. London är en dyr stad och vill man köpa med sig något hem så är gatumarknaderna ett bra alternativ då priserna ofta är lite lägre än i butikerna. De kanske mest populära gatumarknaderna i London är Camden Market, Portobello Market och Greenwich Market.

Se på spektaklet i en av Londons största Skateparker

I South Bank nedanför Queen Elizabeth Hall ligger en stor skatepark där BMX- och skateboardåkare samlas varje dag för att åka på ramper och göra olika tricks. Dessutom finns här även duktiga graffitikonstnärer som målar häftiga motiv och visar upp sina färdigheter. Även om du inte åker skateboard eller bmx så är spektaklet som utspelar sig här varje dag värt att åka förbi och titta på.

Besök minnesplatsen i Postman’s Park

Vid King Edward Street så finner man Postman’s Park som ligger där det tidigare huvudkontoret för General Post Office (GPO) låg. Parken är framförallt känd för sina minnesmärken av vardagshjältar som dött när de försökt att rädda andra människor. Det var år 1900 som George Frederic Watts upprättade en vägg med minnesmärken över omkomna vardagshjältar som han var rädd annars skulle glömmas bort. År 2007 lades ett nytt minnesmärke till för Leigh Pitt som dog när hon försökte rädda ett barn som höll på att drunkna. Det var fösta gången på 78 år som en ny person lades till på George Frederic Watts minnesvägg. Ifall man inte har tid att besöka Postman’s Park under sitt London-besök så finns det sedan november 2013 en mobilapp som heter ”The Everyday Heroes of Postman’s Park” i vilken man kan läsa texterna om alla personer som finns på minnesväggen.

Besök Little India

London är ett mångkulturellt center och det finns flera stadsdelar som har inslag av olika kulturer. En av dessa är Little India som ligger vid Southhall Broadway i Southall. Här bor det ca 40 000 människor som har sina rötter i framförallt Indien och Pakistan. Besöker man Little India, får man chans att ta del av sydasiatisk kultur och tradition i en härlig atmosfär. Dessutom finns det en stor marknad där man kan köpa kläder och smycken till låga priser eller äta smakrika rätter från det indiska eller pakistanska köket.

Besök Little Venice

Vill man få en liten känsla av Venedig när man besöker London och samtidigt komma bort från stressen på gatorna så kan man ta sig till Maida Vale vid Regents Canal där Little Venice ligger. Området vid Regents Canal liknar väldigt mycket Venedig med sina vattenkanaler och speciella arkitektur. Här kan man också ta en kanalbåt för att utforska den vackra miljön. Det finns även gott om barer och restauranger där man kan stanna och koppla av.

Kom nära andra världskriget i Churchill War Rooms

På King Charles Street i Westminster vid St. James's Park , en kort promenad från Buckingham Palace, finner man Churchill War Rooms. På detta museum får man se hur Winston Churchills War Rooms såg ut under andra världskriget och hur hela den brittiska regeringen jobbade under marken med sina strategier och hemligheter när Tysklands attacker pågick. Rummen som man får se är i original och inredningen är helt bevarad från andra världskriget. Dessutom finns det en del som enbart är ett interaktivt Winston Churchill-museum där man får följa framförallt hans arbete som ledare under andra världskriget men även hans livshistoria.

Ta del av den mörka delen av Londons Historia på skräckmuseet London Dungeon

Kanske har du hört historien om Jack the Ripper eller Sweeney Todd som var några av Londons värsta brottslingar under 1800-talet. Om man vill lära sig mer om historien kring den mörkare delen av Londons historia kan man gå på London Dungeons, som är en liten nöjespark kombinerad med berättelser från förr. Det finns bland annat två underjordiska åkattraktioner, en labyrint av gamla läskiga Londongator, tortyrkammare och möjlighet att besöka hus som drabbats av pesten. På flera ställen möter man dessutom olika halvskumma karaktärer som, för att göra upplevelsen extra levande, spelas av skådespelare.

Ta en promenad i St. James's Park

Efter att ha sprungit runt på gatorna i en av Europas mest tätbefolkade städer kan det vara skönt att få koppla av bland lite grönska. Ett väldigt vackert ställe som lämpar sig perfekt för en liten promenad i det gröna är St. James's Park. Parken ligger precis vid Buckingham Palace i Westminster och området är fullt av storslagna byggnader med imponerande arkitektur som kan betraktas från parken. Här finns också lite djurliv bland allt det gröna. När du strövar runt i St. James's park ska du därför inte bli förvånad ifall du stöter på några närgångna och orädda ekorrar eller fåglar.

Hoppa på och hoppa av-buss

Precis som de flesta stora städer i världen som mycket turister besöker så erbjuder London hoppa av och hoppa på-bussar. Dessa bussar tar dig till alla möjliga sevärdheter i London och totalt finns det tre linjer att välja mellan med massor av stopp. På bussarna sitter man rymligt och bekvämt under antingen bar himmel eller tak och det erbjuds inspelade kommentarer kring de platser som man åker förbi. För den som vill så finns även möjlighet att se alla sevärdheter från båt på vattnet. Denna båttur ingår vanligtvis, tillsammans med rundvandringar i London, i priset för hoppa på och hoppa av-bussbiljetten.

Lär dig mer om brittisk flyghistoria på The Royal Air Force Museum

Om du är intresserad av flygplan eller vill lära dig mer om Englands flyghistoria så ska du besöka The Royal Air Force Museum. På detta museum kan du lära dig allt om flyghistorien, från den första luftballongsturen till det senaste Eurofighter-planet. Totalt finns det en samling av över 100 olika flygplan att beskåda och det finns flera attraktioner som till exempel en ljud och ljus-show som illustrerar Battle of Britain. Museet tillhör de sevärdheter i London som passar bra för familjer då det finns gott om aktiviteter för små och stora barn.

Åk ett varv eller två i London Eye

En av de attraktioner i London som lätt kan uppfattas som väldigt "turistig" är London Eye. Detta snurrande pariserhjul är som gjort för den typiska turisten, men trots detta är det är det svårt att kalla det en turist-fälla då London Eye erbjuder en unik upplevelse för den som väljer att åka ett varv eller två. Högst upp i hjulet befinner man sig hela 135 meter ovanför marken och får en fantastisk utsikt. Ett varv tar ca 30 minuter och på denna tid hinner man se ut över hela London på ett sätt man inte kan göra någon annans stans. På kvällen kan man även välja att åka med en s.k. "Champagne Flight", vilket innebär att kapseln man åker i förvandlas till en av Londons absolut bästa barer med en nattlig utsikt som inte går att få på något annat uteställe.

Besök stadsdelen Soho

En väldigt populär stadsdel att besöka i London för såväl turister som Londonbor är Soho. Detta mycket tack vare det bubblande nattlivet, alla affärer och restauranger samt all underhållning med musik, komedi, teater och film i spetsen. Soho är oerhört kulturrikt och det finns väldigt mycket att göra när man besöker denna stadsdel. Soho är centralt beläget i västra delen av London med gräns till gatorna Oxford Street, Regent Street, Leicester Square och Charing Cross Road.

Westminsterpalatset

Tidigare var det här kungligheternas residens, men är nu platsen för Storbritanniens parlament. Byggnaden har förstörts och byggts upp flera gånger och år 1834 brann den ner helt och hållet. Efter branden anlitades arkitekten Charles Barry och han skapade ett mycket fint palats i sengotisk stil som sitter ihop med medeltidsbyggnaden Westminster Hall. Palatset är väldigt stort och totalt är det 275 meter långt och 90 meter brett. Det har tre stora torn, varav det högsta är över 100 meter högt. Dessutom finns det en del mindre torn som är placerade lite här och där med sina karakteristiska spetsiga tak. Det finns flera vackra rum inne i palatset, bland annat det åttkantiga Central hall.

Wimbledon Lawn Tennis Museum

Tennis har länge varit en viktig sport i Storbritannien och detta återspeglas verkligen på Wimbledon Lawn Tennis Museum. Här kan man se hur tennis har utvecklats från att ha varit något som de rika utövade under sina bjudningar till att vara en folklig sport som omsätter miljarder kronor varje år. Inne på museet kan man ta del av fina utställningar, filmer, audioguider och interaktiva pekskärmar. Det finns också regelbundet tillfälliga utställningar på olika teman, som till exempel "Tennis på den Franska Rivieran". Förutom racketar och annan tennisutrustning finns det även en samling av föremål inspirerade av tennis, så som speciella leksaker och tekannor.

Tate Modern

Tate modern är ett konstgalleri som öppnades år 2000. Det hör till Tate-gruppen, som redan har ett galleri i London (Tate Britain) och två gallerier utanför staden, i Liverpool och i St Ives. Här har man samlat många fina konstverk med modern och samtida konst från hela världen. Av alla de hundratals målningar som finns hittar man flera verk av bland annat Picasso, Matisse, Duchamp och Pollock. Varje dag går det fyra guidade turer som inte kostar något att delta i. Dessa guidade turer tar upp olika delar av den permanenta utställningen och det är därför bra att delta i alla för att få en överblick av det som visas. Det finns också flera olika aktiviteter och tillfälliga utställningar. Bland annat har man turer för synskadade där de kan röra vid objekten och uppleva konsten på andra sätt än med synen.

Brick Lane Music Hall

Brick Lane Music Hall har föreställningar varje dag med sin populära form av musikunderhållning. Vanligtvis sitter man ner och äter afternoon tea eller en tre-rätts middag samtidigt som man njuter av de trevliga showerna. Hela året runt har Brick Lane Music Hall olika föreställningar och ofta med ett tema som hör till säsongen. St Patrick’s Day och Seaside Special är två exempel på teman. Det finns också shower med bland annat The Sixties Show, Diva och Cockney Sing Song. Ofta är publiken väldigt involverad i showen och under ett besök här kan man vara säker på att få skratta gott och verkligen känna sig ordentligt uppfriskad efter att föreställningen är slut. Både mat och underhållning håller hög standard på Brick Lane Music Hall.

The Royal Opera House

The Royal Opera är ett av de ledande operahusen i världen och en sevärdhet som är väl värt ett besök. Byggnaden som The Royal Opera ligger i är inte så gammal, den byggdes på slutet av 1800-talet och har nyligen renoverats. Själva operan har däremot funnits längre, den startades redan i början av 1700-talet och har genom åren underhållit turister och Londonbor med sina fantastiska operaföreställningar. Totalt finns det plats för över 2 000 åskådare och det är i princip alltid fullsatt på föreställningarna. Under dagen kan man boka en guidad tur, för att sedan ta en matbit i en av The Royal Operas restauranger. Något som är väldigt populärt bland besökare är att dricka té i amfiteaterns restaurang och samtidigt få en vacker utsikt över Covent Garden. Inne på The Royal Opera finns även The Royal Ballet och The Orchestra of the Royal Opera med fantastiska föreställningar året om. Föreställningarna blandar vanligtvis klassiker med modern dans och balett.

Museum of Brands, Packaging and Advertising

Ett lite annorlunda museum som ligger i närheten av Portobello Roads berömda marknad är Museum of Brands, Packaging and Advertising. Här finns en stor samling av tusentals olika föremål från mitten av 1800-talet fram till nutid. Det kan vara så olika saker som Rimmel-smink från 1890-talet, Chopper-cyklar från 1970-talet eller Oxo-kuber från tiden runt första världskriget. Är man vuxen kommer man med stor sannolikhet känna igen flera saker som man stött på under sin barndom eller som man någon gång har läst eller hört talas om. Museum of Brands, Packaging and Advertising är ett intressant museum som kommer att framkalla många trevliga minnen och samtidigt ge en kunskap kring hur olika produkter har utvecklats och förändrats genom åren.

Wallace Collection

The Wallace Collection är en av Englands främsta konstsamlingar som visas upp i ett gammalt vackert och historiskt hus från 1800-talet. Från början var konstsamlingen privat och ägdes av Sir. Richard Wallace, men donerades av hans änka år 1897. Konstverken i samlingen har verkligen valts ut och satts ihop med noggrannhet och omtänksamhet. Redan i början på 1900-talet ansågs det vara en av de finaste konstsamlingarna i England och det finns bland annat flera verk av berömda konstnärer som Rembrandt, Boucher, Rubens, Van Dyck, samt den svensk-franske konstnären Peter Adolf Hall. Omgivningarna är också mycket trevliga att utforska med vackra rum fulla av gamla fina möbler. Man har även speciella uppträdanden under året med olika teman.

Se på vaktavlösningen vid Buckingham Palace

Kanske har du någon gång sett vaktavlösningen vid Stockholms slott och kanske även den utanför det danska slottet. När du är i London har du chans att lägga till ytterligare en till vaktavlösning i samlingen eller kanske se en för första gången. Utanför Buckingham Palace kan man varje dag klockan 11.30 under sommaren och varannan dag 11.30 under vintern få ta del av denna militärtradition. För att kunna se spektaklet framför huvudportarna och få en bra plats så bör man vara där i god tid.

Bomber Command Memorial

Det brittiska flygvapnet spelade en avgörande roll under andra världskriget och Bomber Command Memorial är ett minnesmärke och en samling som är till ära för RAF(Royal Air Force)-flygarnas Bomber Command. Bomber Command kontrollerade det brittiska flygvapnets bombplan mellan 1936 och 1968 och är framförallt känt för sina bombningar mot Tyskland under andra världskriget. Man räknar att mer än 55 000 flygare från olika länder som samarbetade med RAF stupade under kriget, i tillägg till alla de civila offren, vilket är fler än de som idag jobbar inom flygvapnet. Mycket av pengarna som krävdes för att finansiera detta "Memorial" kom från allmänheten och år 2012 öppnades det av drottningen själv. Många av flygarna var unga män i tonåren och ett stort antal veteraner var närvarande vid öppningsceremonin. Bomber Command Memorial ligger i Piccadilly i närheten av Hyde Park corner.

Uppskattade du tipsen om London? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i London

De bästa hotellen i London

De bästa rabatterna för din vistelse i London

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: