18 tips på saker att göra i Helsingfors som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Lär dig om vetenskap på Heureka

Heureka är Finlands största vetenskapscenter här får man ta del av olika utställningar och aktiviteter. Aktiviteterna innefattar experiment där besökaren får prova sig fram inom teknik och vetenskap. Dessutom finns det ett Planetarium som visar beundransvärda planetariefilmer. Ett besök på detta vetenskapscenter passar alla åldrar och även för de allra minsta finns det saker att sysselsätta sig med. Besöker man Heureka under sommaren finns det även en fantastisk utomhus-del med olika utställningar.

Ta en båttur till Sveaborg

Utanför Helsingfors ligger en av världens största sjöfästningar, Sveaborg (Suomenlinna) på sex olika öar. Sveaborg kallas även nordens Gibraltar och är en fantastisk plats att utforska för den besökande turisten. Värt att veta är att denna sjöfästning faktiskt är med på UNESCOs världsarvslista och att den byggdes på 1700-talet när Finland var en del av Sverige, vilket gör Sveaborg till Sveriges dyraste försvarsprojekt genom tiderna. Turister kan besöka Sveaborg året om och ute på öarna finns museum, affärer, caféer och restauranger. För att ta sig ut till denna beundransvärda sjöfästning finns det färjor som avgår från centrala Helsingfors.

Besöks Sveaborgs leksaksmuseum

Den som väljer att sig till Sveaborg ska inte missa att besöka leksaksmuseet som ligger här. På Sveaborgs leksaksmuseum kan man beskåda en stor samling av leksaker från olika tidsperioder. Bland annat finner man dockor, actionfigurer och leksaksbilar som alla en gång i tiden haft en plats på barns önskelistor. Samlingen kan bli en extra nostalgisk för de som växte upp innan datorernas och tv-spelens tid. På museet finns också ett café, med utsikt över havet, som serverar te på ryskt vis och olika bakverk.

Köp med dig något från Salutorget

För den som gillar klassiska torgmarknader så finns Salutorget i centrala Helsingfors. Salutorget är stadens största och är välbesökt av turister. Här går det att hitta allt från traditionell mat till kläder och souvenirer. Om man besöker Helsingfors den första veckan i oktober så kan man få chansen att gå på en traditionell strömmingmarknad med anor från 1700-talet som anordnas på Salutorget.

Sola och bada eller ta en höst/vinterpromenad på stranden

De flesta förknippar nog Finland med kyla och snö, men faktum är att Finland håller samma temperatur under sommarhalvåret som Sverige. Besöker man Helsingfors under sommaren finns det därför goda möjligheter att sola och bada. Bara i Helsingfors finns det över 300 öar och kuststräckan är nästan 100 kilometer lång. Den mest populära stranden i Helsingfors är Sandudds badstrand som har det mesta man behöver för en avkopplande dag på stranden. Även under vintern kan Sandudds badstrand vara väl värt ett besök, fast istället för sol och bad så passar det bättre med en strandpromenad i vacker vintermiljö.

Se en blandning av gammal och ny arkitektur i gamla stan

De flesta europiska storstäder har en gammal del av staden där den gamla arkitekturen har bevarats i flera århundraden. I Helsingfors finns även en gammal del av staden, men vad som är lite unikt med denna är att den har blandats upp med nya byggnader och därmed en ny och modern arkitektur. Det finns mer nytt än gammalt i gamla stan i Helsingfors, men samtidigt så kan man få se en fantastisk kontrast mellan modern och historisk arkitektur. I gamla stan hittar man även butiker, restauranger och caféer.  

Besök den historiska centralstationen

Helsingfors centralstation är en av de äldsta och mest välbevarade stora järnvägsstationerna i världen. Byggnaden är byggd i finsk granit och den kännetecknas av sitt klocktorn och sina fyra statyer som vaktar huvudingången. Stationen öppnades år 1919 och tog lång tid att rita och planera. Idag anses järnvägsstationen vara en av de mest beundransvärda byggnaderna inom finsk arkitektur. 

Shoppa i Helsingfors Design District

Finland är känt för sin design och designmärken som Marimekko och Ittala är väldigt populära i stora delar av världen. Om man vill ser mer av den finska designen och kanske köpa med sig något hem så ska man besöka det område i Helsingfors som heter Design District. Detta område ligger mellan Esplanadi och Punavuori och totalt består det av 25 gator. Här finns det fullt av affärer och gallerior med smycken, kläder och mycket annat från olika finska formgivare. Affärerna är ofta innovativt inredda och även om man inte tänkt köpa något så kan det vara en upplevelse i sig att bara gå in och titta.

Gå och lyssna på en konsert i Musikhuset (Musiikkitalo)

År 2011 byggdes det 30700 kvadratmeter stora Musikhuset i Helsingfors som består av flera små auditorium och en större scen. Här kan man lyssna på fantastiska konserter med klassisk musik, men även konserter med musik från många andra genrer. Här finns också en butik, ett musikbibliotek, restaurang och flera utställningar. Aktuella program för vilka konserter och artister som uppträder går att hitta på musikhusets hemsida.

Bada bastu på finskt vis

En traditionell finsk Sauna som länge funnits i Helsingfors är Kotiharjun Sauna. Denna vedeldade sauna har funnits sedan 1928 och har länge besökts av såväl Helsingforsbor som turister. Hit kan man komma för att ta det lugn och spendera några timmar med att basta på finskt vis. För den som vill finns det även möjlighet till att få massage eller kroppsskrubbning. Kotiharjun Sauna ligger på gångavstånd från Sörnäinen tunnelbanestation.

Roa dig på nöjesparken Borgbacken (Linnanmäki)

Mitt i hjärtat av Helsingfors finner man nöjesparken Linnanmäki. Här kan man tillsammans med alla Helsingforsbor roa sig med att åka någon av parkens alla attraktioner. Totalt finns det över 40 olika åkattraktioner, vilket är fler än i någon annan nöjespark i Norden. Öppettiderna varierar beroende på väderleken, men vanligtvis är parken öppen varje dag under våren och sommaren. Inträdet är fritt, men för att åka attraktionerna behöver man antingen köpa biljetter eller åkpass.

Se Helsingfors med omnejd från en cykel

Helsingborg är en fantastisk cykelstad med stora möjligheter för den som sätter sig på en sadel. Det finns flera cykelrutter runt om i staden att ta sig runt på för att se Helsingfors olika stadsdelar. Dessutom kan man cykla ut från staden längs kusten för att upptäcka det vackra kustlandskapet. Vill man så går det även bra att ta med sig cyklar på de olika färjorna för att cykla runt på olika öar. Cyklar går att hyra på flera ställen. Turistbyrån erbjuder cyklar och olika informationsblad för områdena runt Helsingfors.

Vandra bland grönska oavsett årstid

För den som är trött på vintern och vill få en försmak på vårens grönska, finns vinterträdgården i Helsingfors. I vinterträdgården är det grönska året om och som besökare kan man vandra runt bland exotiska blommor och växter. Dessutom finns det en liten damm med fiskar. Platsen har funnits i över hundra år och har länge varit rekreation- och mötesplats för stadsborna. Under sommaren utvidgas trädgården till att även innefatta en utomhusdel med en stor rosträdgård.

Köp med dig något från Moomin Shop

De flesta svenskar känner väl till sagorna om Mumintrollen av Tove Jansson och har antingen läst böckerna eller sett någon av filmerna. På Kämp galleriet finner man Moomin Shop som är en liten butik med olika saker från Tove Janssons sagor. Köp med dig en egen lilla My-docka eller varför inte ett mobilskal med Snusmumriken?

Roa sig på Tennispalatset

I centrala Helsingfors ligger den stora byggnaden Tennispalatset. Byggnaden ritades av den arkitektstuderande Helge Lundström och lät byggas inför sommar-OS 1940. Namnet på byggnaden var från början Bilpalatset och tanken var att byggnaden främst skulle användas för reparation och service av bilar under de olympiska spelen. Dessvärre bröt vinterkriget ut 1939 och det blev inget sommar-OS 1940. Innan kriget startade hade Bilpalatset faktiskt hunnit byggas ut med ytterligare en våning på vilken det anlades fyra tennisbanor (Det var efter denna utbyggnad som namnet Bilpalatset istället blev Tennispalatset). Under åren utnyttjades tennisbanorna flitigt av Helsingfors tennisklubbar och när OS kom till staden 1952, spelades det basketbollmatcher i Tennispalatset. Idag har Tennispalatset gjorts om och renoverats och tennisbanorna har blivit ersatta av affärer, Helsingfors stads konstmuseum och Finnkinos stora filmstad.

Finnkinos filmstad

För den som vill sätta sig ner och koppla av till en bra film erbjuder Finnkinos filmstad totalt 14 biosalonger i olika storlekar. Den minsta har 92 platser och den största har över 700 platser och en bioduk som är hela 184,8 kvadratmeter stor. Oavsett filmsmak så kommer den som väljer att besöka Finnkinos filmstad med stor sannolikhet hitta någon film att titta på.

Få frisk luft på Fölisöns friluftsmuseum

Vill man vandra runt i det fria och är intresserad av att få ta del av kulturarv ska man besöka ett av Finlands största utomhusmuseer, Fölisöns friluftsmuseum. Här kan man i den fina naturen få en väldigt trevlig promenad bland vackra gamla byggnader från olika delar av Finland. Djurliv finns här också, och har man tur så kan man stöta på oskygga fåglar eller ekorrar som är beredda att bli matade direkt från handen. Inte nog de olika byggnaderna som man som besökare kan betrakta från såväl in som utsidan, så erbjuder detta utomhusmuseum också möjligheten att få se demonstrationer av traditionellt finskt hantverk som vävning och mycket annat. På östra sidan av ön kan man få en fin vy över Helsingfors och blir man hungrig under vistelsen så finns det en restaurang som serverar flera rätter.

Gå på Mannerheimmuseet

Ett väldigt populärt museum som ofta rankas högt bland besökare och turister i Helsingfors är Mannerheimmuseet. Detta museum berättar historien om militärofficeren och statsmannen Gustaf Mannerheim som hade en ledande roll under det finska vinterkriget och fortsättningskriget. Faktum är att museet ligger i huset som Gustaf Mannerheim bodde i mellan 1924-1951 och i princip all inredning är välbevarad. Här hittar man också flera av Mannerheims tillhörigheter så som medaljer (han hade de flesta), böcker, hans olika vapen och mycket annat. Det finns väldigt mycket att lära sig om denna mans fantastiska livshistoria och museet berättar det mesta som är värt att veta. Vill man öka sin kunskap kring europeisk historia så är detta museum något man inte får missa.

Uppskattade du tipsen om Helsingfors? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Helsingfors

De bästa hotellen i Helsingfors

De bästa rabatterna för din vistelse i Helsingfors

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN