20 tips på saker att göra i Dubai som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kan du Europas huvudstäder? Se om du klarar göra vår Quiz med 18 frågor nu!STARTA QUIZEN

Al Mamzar Park

Al Mamzar Park är ett populärt utflyktsställe för lokalbefolkningen. Denna park är mycket stor, över 100 hektar, och här finns mycket att göra för hela familjen. Stränder och pool för att bada, lekplatser för barnen, en amfiteater och ställen där man kan grilla. Ibland kan det bli ganska mycket folk här, speciellt på torsdagar som är ledigt för många. För att ha lite lugn och ro kan man hyra en stuga, den är inte så stor men ganska perfekt om man har barn. Toalett, ett litet kök och ett vardagsrum. Parkeringsplats ingår också. Vissa delar av stränderna kan bli ganska smutsiga, men om man går lite längre bort brukar det vara bättre.

Den stora fontänen utanför Dubai Mall

Världens största fontän ligger i Dubai, bredvid Dubai Mall. Varje dag gör man en fantastisk föreställning med vatten, ljus och musik. Det tar inte lång tid, mellan tre och fem minuter, men folk springer fram för att få bra platser. Varje eftermiddag har man två föreställningar och på kvällen är det show varje halvtimme. Man kan också ta sig en måltid på en av restaurangerna runt omkring, gärna en som ligger på första våningen. Medan olika sorters musik spelas skjuter flera högtrycksstrålar upp i samma takt. Med en helt fantastisk ljussättning är det ett skådespel man sent glömmer, speciellt när man ser det på kvällen. Att det är helt gratis är heller inte illa.

Kryddsouken

Kryddsouken ligger i den gamla stadsdelen Deira i Dubai, på andra sidan floden. Det är en fantastisk upplevelse att bara gå runt och dra in dofterna och se de vackra färgerna i alla de små butikerna. Här säljer man kryddor i lösvikt och det är fullt av dem. Kanel, saffran, kummin och mycket annat. För många ger den här upplevelsen en lite mer genuin känsla, det är här det vanliga folket går och handlar. Kryddsouken flyter ihop med Old Souk där det försigår grossisthandel. Många köpmän handlar här för att ta det med sig till andra länder. Även om man inte handlar något i souken är den väl värd ett besök.

Burj Khalifa

Burj Khalifa är världens högsta byggnad och står upp som ett landmärke i Dubai med sina 828 meter över marken och är verkligen något som man inte bör missa. Man kan inte åka ända upp till toppen, men väl upp till 124 våningen. Det räcker gott och väl, utsikten är storslagen. Om man bokar biljetter innan man åker dit blir det mycket billigare, och man bör satsa på att se solnedgången här. Som med så många andra populära ställen så kan det vara lite kö för att åka upp. Det är nästan svårt att känna igen de höga byggnaderna i Dubai, de ser små ut när man står på utsiktsplattformen.

Jumeirah moskén

Jumeirah moskén är stor och vacker, och det är även den enda moskén i Dubai som är öppen för icke-muslimer. Ett par dagar i veckan har man en guidad rundtur, den börjar klockan 10. Då får man en grundlig förklaring inte bara om moskén men även om själva religionen och kulturen. Det är mycket intressant att lära sig lite mer om det, speciellt när man är i Dubai. Inträdet kostar lite, men det är inte alls så farligt. Det är bäst att klä sig ordentligt, med kläder som täcker det mesta av kroppen. Man kan ta bilder inne i moskén. Själva byggnaden är även mycket vacker från utsidan.

Åka skidor

Åka skidor i Dubai låter som ett riktigt mirakel, det är alltid så varmt. Men inne i Mall of the Emirates har man faktiskt anlagt en hel skidanläggning med liftar. Här kan 1 500 personer åka skidor samtidigt, och det är en alldeles speciell upplevelse. Man kan åka skidor, snowboard eller kälke. Det finns fem backar och den längsta är hela 400 meter. Hela komplexet är 22 500 kvadratmeter och man använder sig av 6 000 ton riktig snö som man fyller på med ny snö varje natt. Det ger ett lager på 50 centimeter, precis lagom för att kunna åka skidor. Utanför ser man den blåa himlen och man kan riktigt se hur varmt det är.

Guldsouken

Guldsouken är mycket populär bland Dubais alla besökare. Detta är inte bara för att man kan se så många fantastiskt fina smycken här, men framför allt eftersom guldet är billigt. Det finns ingen skatt på guld, vilket innebär att man får det till marknadsvärde. De allra flesta passar på att köpa något fint när de här, man har bra priser på både guld och diamanter. Det är hög kvalitet på det guld man hittar i souken, vanligtvis är det 22 karat. Myndigheterna kontrollerar stenhårt handeln och det minskar betydligt risken för att bli lurad. Man ska alltid pruta när man köper guld. Råvaran är billig men priset på hantverket varierar.

Ökensafari

Att åka ut i öknen är ett måste när man besöker Dubai. Att köra en fyrhjulsdriven liten bil i sanden är en alldeles speciell känsla. Den slås nästan bara av att åka sandboard på sanddynorna. Vanligtvis får man framåt kvällen slå sig ner på en matta och äta lite dadlar och se på solnedgången. Detta är en helt fantastisk upplevelse ute i öknen. När stjärnorna kommer upp är det inte lätt att tänka sig att man är alldeles i närheten av en rik, stor stad som Dubai. Man kan också bara ta en taxi ut i öknen för en kaffestund på hotell Bab Al Shams.

Dubai Museum

Dubai Museum kan vara intressant för den som är intresserad av att veta lite mer om Dubais historia. Många tror att det är en ny stad, men det finns mycket att lära sig här. Man har till exempel hittat lämningar som man tror är från 3 000 fKr. Nyligen gjorda utgrävningar visar att det funnits befolkning i området i minst 2 000 år, även om staden har förändrats något enormt de senaste 50 åren. Kostar nästan ingenting att komma in, och det är ganska stort. Museet är relativt väl organiserat och det finns flera fina små detaljer att se här. Ett utmärkt tillfälle att lära sig lite mer om den kultur som finns i området.

Safa parken

Safa parken är verkligen som en liten oas i den stora staden. Här kan man slappna av i gröna omgivningar, kanske ha en liten picknick eller bara sitta och prata. Det finns en hel del att göra också, speciellt för barnen. Man kan hyra en båt och ro runt på den konstgjorda lilla sjön, det finns flera olika lekplatser och så är det fullt av vackra fåglar i olika färger. Det bästa är att undvika fredagar, eftersom det är helg, om man vill ha lite lugn och ro. Man kan köpa något att äta i restaurangerna eller kanske grilla något. På helgerna är det ofta marknad här och man brukar också ha levande musik.

KidZania

KidZania är platsen där vuxna inte kommer in utan ett barn. Det är en enorm anläggning där barnen involveras i rollspel. De gör saker som vanligtvis bara vuxna gör, som att vara brandmän eller läkare. Efteråt får man betalt med KidZo pengar, som man sedan använder för att köpa saker eller tjänster. Det hela är en modell av en liten stad med alla affärer och restauranger. Det finns en separat lekplats för de allra minsta, men dessa rollspel är öppna för barn mellan 4 och 16 år. Man har kläder för varje roll och det finns 80 olika roller att välja mellan. Detta gör det roligt om man kommer hit flera gånger, man kan alltid byta roll.

Aquaventure vattenpark

Aquaventure vattenpark har mycket att erbjuda. Man kan lätt tillbringa minst en dag här, om inte fler. Det är fullt med aktiviteter och vattenrutschbanor i olika storlekar och utföranden. Här finns en hajflod och forsränning i gummibåt, även dessa i snabbare eller lugnare tempo. Det finns gott om platser där man kan äta och dricka något gott, och parken är ren och fin med hjälpsam personal. Genom att komma tidigt kan man se få en plats i skuggan eftersom det kan bli ganska varmt. Om man köper biljetterna på nätet blir det billigare än om man köper dem direkt i parken. För de som har simmat med delfinerna i Dolphin Park ingår det inträde till vattenparken också.

Xxtreme Simulation

Xxtreme Simulation är en mycket populär plats i Dubai. Här finner man action i kvadrat- det är helt fantastiskt. Ett tillfälle att pröva på fart och spänning med bilkapplöpning utan att riskera livet. Man sitter bekvämt i autentiska sittplatser och kan sedan kontrollera bilen själv. Allt visas upp på stora skärmar så att famlj och vänner kan följa med loppet. Om man vill kan man köra ett racerlopp mot andra, en tävling på hög nivå. Detta är ett trevligt ställe för att göra något tillsammans som en familj, eller med en grupp vänner. En alldeles egen F1 upplevelse som ligger centralt till, mycket rolig för både nybörjare och de som provat på detta förut.

En dag på lyxhotell

En dag i lyx på ett stort hotell kan vara roligt. Madinat Jumeirah, Al Qasr och Mina al Salam är tre ståtliga hotell som är sammanbyggda. Man förstår verkligen vilken blandning Dubai är när man ser på deras klassiska stil och jämför den med hotell Burj al Arabs moderna former, de ligger precis i närheten av varandra. Här finns precis allt man kan önska sig på samma plats. Naturligtvis har man bra restauranger och kafe’er där man kan äta och dricka gott, samtidigt som man har en fantastisk utsikt. Det är även fullt av trevliga affärer och souker. Man kan ta en båttur på den konstgjorda floden, en alldeles speciell känsla.

Dubai Marina Yacht Club

Dubai Marina Yacht Club är ett trevligt ställe för att gå och strosa lite. Det är speciellt mysigt på kvällen, när alla ljusen är på, man kan ta flera riktigt häftiga bilder. Här är det fullt av små kafe’er och restauranger där man kan både äta och dricka gott. Med utsikt över småbåtshamnen blir det en riktigt stämning. Sedan finns även alla de större båtarna att se på. Man kan också ta en båttur ut på vattnet och åka längs kusten. Ett mycket bra sätt att se Dubai, man får ett annorlunda intryck av det och det är mycket vackert på kvällen. Rent allmänt är det känt för att vara ett rent ställe, med bra personal.

Atlantis, The Palm

På Atlantis, The Palm, ska man passa på att besöka Dolphin Bay. Detta är något alldeles unikt, där man kan komma nära inpå delfinerna. Man får klappa på dem, simma med dem och lära sig mycket om hur delfinerna lever. Det är max 10 personer i varje grupp, så alla får en chans att göra något med delfinerna. Eftersom det finns bassänger med grunt vatten är det även perfekt för barnen, men kanske inte för de allra minsta. Skötarna är mycket kunniga och allt är väl organiserat. En fotograf tar bilder som man sedan får med sig hem. Området är stort med fina bassänger, så delfinerna har det bra.

Burj Al Arab

Arabernas torn (Burj Al Arab) är ett lyxhotell som står på en liten konstgjord ö. Man påstås ha sju stjärnor och det är som en drömvärld här. Byggnaden är 321 meter hög och var tidigare världens största fristående hotell. Hotellet är utformat som ett segel på en dhow, arabernas båtar. Det är väldigt dyrt att bo här, i en av de över 200 sviter som finns.Många kommer hit för att ta bilder av hotellet i solnedgången, det är verkligen speciellt med havet i bakgrunden. Högst uppe i hotellet finns en restauang (och en landningsplats för helikoptrar). Man måste boka i förväg, och det gäller att vara ute i god tid.

Se på bio på Reel Cinemas

Reel Cinemas är platsen för bioälskare. Det finns olika klasser på biosalongerna att välja bland, men platinum kan definitivt rekommenderas. Här ser man på film i mycket sköna och lyxiga omgivningar. Stolarna är stora och bekväma, med god plats för även de storväxta. Man kan fälla dem tillbaka och verkligen njuta av filmen. Om man verkligen vill mysa kan man få kuddar och filtar av personalen som ständigt är tillgänglig för att passa upp. Vid sidan av stolen finns det ett litet bord för de godsaker man serveras under visningen. Ett mycket trevligt sätt att skämma bort sig själv en smula. Men även de andra biosalarna är fina, det finns en hel del att välja på.

Dubai Akvarium

Dubai akvarium är ett trevligt ställe för en utflykt, det är rent och fint. Det ligger också bra till, inne i en shoppingmall. Man bör avsätta minst en halv dag här, speciellt om man har barn. Här kommer man helt nära inpå fiskarna med en lång undervattenstunnel där man faktiskt går under vattnet. En härlig upplevelse för hela familjen. Man kan se fiskar, ormar, krokodilar och skaldjur- allt som lever i vattnet. Om man vill kan man även dyka ner i akvariet, för att verkligen uppleva undervattensmiljön. Det är speciellt roligt att vara där när det är matningsdags, då har man verkligen en chans att se alla djur.

iFly Dubai

iFly Dubai är en helt fantastisk upplevelse. Här släpps man in i ett stort rör och de sätter på fläkten- i alla fall ser det ut så. I verkligheten är det en högt kontrollerad miljö, där man kan prova på att flyga. Det är en 10 meter hög vindtunnel, tre meter i diameter, med två enorma fläktar (de är mer än tre meter i diameter) som blåser in luft. Dessa har en kraft på 800 hästkrafter och kommer upp i vindhastigheter av 200 kph. Man kan hyra glasögon och hjälmar, och det finns även en video som förklarar allt innan man går in, samt mycket kunnig personal som ser till att allt går rätt till.

Uppskattade du tipsen om Dubai? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Dubai

De bästa hotellen i Dubai

De bästa rabatterna för din vistelse i Dubai

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN