12 tips på saker att göra i Budapest som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kan du Europas huvudstäder? Se om du klarar göra vår Quiz med 18 frågor nu!STARTA QUIZEN

Budapest Zoo

Budapest Zoo är en del av flera olika projekt för bevarandet av djurlivet. Man samarbetar med olika nationella och internationella organisationer och djurparker, bland annat WWF. Det finns mycket att se här, och det är en trevlig park för hela familjen. Detta är en av världens äldsta zoo, det påbörjades redan på 1820-talet. De senaste åren har man renoverat de gamla byggnaderna och man arbetar nu på en utvidgning av parken. På sina 11 hektar täcker djurparken de flesta kontinenterna som finns i världen. Australien, Amerika, Afrikas savanner och mycket mer. Man har 155 olika fågelarter, 118 däggdjur, 119 olika reptiler- bara för att nämna några. Varje dag har man olika program där besökarna kan komma lite extra nära djuren.

Varma källor (Termer)

Termer är ett måste när man besöker Budapest, här finns det mycket att välja på. Det finns 118 olika källor och staden har kallats City of Spas i många år. Varmt vatten som porlar fram så man kan bada även när det är kallt. Idag finns det 15 offentliga termer eller bad, samt de som man finner i privata hotell. I vissa bad har man program, som Rudas-badet. Detta byggdes redan på 1500-talet och har idag speciella festkvällar med musik och ljuseffekter. Sedan finns det Palatinus-badet som har pooler för barnen, med speciella effekter. Många av baden används för att verkligen slappna av och dra nytta av det helande vattnet. De ligger i vackra parkomgivningar och är mycket inbjudande.

Budaslottet och Slottshöjden

Budaslottet och Slottshöjden ligger mycket vackert till och det finns mycket i området att se på. Det första slottet byggdes här på 1200-talet, men blev senare förstört. Tre gånger har man byggt upp palatset, och under medeltiden var detta troligtvis ett av Europas största gotiska palats. Runt omkring slottet kan man idag se flera intressanta statyer och monument. Bland annat kan nämnas Mattias fontänen, en enorm staty av Prins Eugene samt Turul fågeln, från Ungersk mytologi. Inne i slottet finns det olika museer. Något som också är helt fantastiskt här är utsikten. Slottshöjden ligger på Budaberget, så man kan se hela staden. På kvällen är palatset upplyst och det ger en helt speciell stämning.

Vinprovning

Vinprovning är alltid  trevligt, och Ungern är känt för sina goda viner. Man kan antingen smaka sig fram på olika ställen inne i staden, gärna en restaurang som har en bra vinkällare. Eller så åker man lite utanför staden till vindistriktet. Dels finns det cykelturer med svensktalande guide där man åker från vingård till vingård och provar de olika vinerna. Eller så så kan man boka ett privat besök med en vinbonde och se hur allt går till. Ofta ingår en flerrätters lunch, där man också kan njuta av vinerna. Priset kan variera något beroende på hur många olika viner man får prova på samt hur många olika vingårdar man besöker.  

Båttur på Donau

En båttur på Donau är ett utmärkt sätt att se staden.  Detta är Europas längsta flod, och den delar staden i två delar- Buda och Pest. Därför har den också en central roll i stadslivet och är något man helt enkelt inte får missa att besöka. Dels kan man ta en tur under dagen, det är en trevlig sightseeing. På kvällen blir det ännu vackrare med alla upplysta byggnader och gator. Med en timmes båttur kan man se de flesta av de största sevärdheterna, som Parlamentet och Slottet. Båtturerna avgår varje timme, men inte under vinterhalvåret.

Grott-besök

Klättra i grottor kan låta konstigt, men faktum är att Budapest är fullt av dem. Tack vare de heta källorna har kalkstensberget som staden är byggt på holkats ur, man beräknar att grottsystemet är 120 kilometer långt. Det har även rekommenderats för UNESCOs världsarvslista. Två av grottorna är öppna för besökare. Den ena är lämplig även för rullstol, och det är en 35-minuters tur. Den andra är mycket längre, och ligger i Duna-Ipoly  nationalpark. Här kan man antingen ta en 45-minuters promenad längs den tillrättalagda stigen, som också är upplyst. Eller så kan man krypa och klättra i de naturliga grottorna under några timmars tid. All utrustning ingår, så det är bara att sätta igång.

Sankt Stefansbasilikan

Sankt Stefansbasilikan (Szent Istvan Bazilika) ligger ganska centralt i staden, bara 10 minuters gångväg från centrum. Den är verkligen stor och majestätisk, och ännu finare om man går in. Det kostar ingenting att besöka kyrkan, men om man vill gå upp i tornet får man betala en liten summa. Men det är väl värt med tanke på vilken utsikt man har där uppe. Inne i ett sidokapell kan man se den mumifierade handen av Sankt Stefan. Det är ganska mörkt därinne och man måste betala pengar för att handen ska lysas upp. Kyrkan har nyligen renoverats och är mycket vacker, full av konstverk och statyer. Man håller regelbundet konserter i kyrkan vilket är en alldeles särskild upplevelse.

Fiskarbastionen

Fiskarbastionen (Halaszbastya på ungerska) är en mycket känd byggnad i Budapest, något man absolut inte får missa. Den ligger i närheten av Slottet och även härifrån har man en alldeles hisnande utsikt över både floden och de olika stadsdelarna. Denna stora byggnad uppfördes under åren 1895-1902. Trots att den skadades under andra världskriget har man restaurerat den och den är idag mycket fin. Stor och vit håller den ett öga på vad som sker i staden. Det finns även en trevlig servering här där man kan sitta och njuta av utsikten samtidigt som man tar sig en fika. För att komma en trappa upp där utsikten är ännu bättre måste man dock betala en entréavgift.

Invisible Exhibition

Invisible Exhibition (Lathatatlan Kiallitas) är en fantastisk utställning där man får prova på vad det innebär att vara blind. Man guidas av blinda eller synskadade personer och man får uppleva vardagen genom dem. Det är totalt mörker och man får, precis som dem, treva sig fram och använda sina andra sinnen. Här kan man uppleva något så enkelt som att betala för en kopp kaffe- inte alls så lätt när man inte ser något. Det går att boka en Invisible Dinner där man äter och dricker utan att se något. Istället uppmuntras man till att se med sitt sinne och känna dofter och röra vid saker som man kanske aldrig tänkt på förut.

Operahuset

Operahuset i Budapest (Magyar Allami Operahaz) är mycket fint och gammalt. Det öppnades år 1884 och man anlitade de bästa hantverkarna för marmorn och freskerna. Resultatet är imponerande och ännu idag slås man av hur vacker denna hästskoformade byggnad är. Dess första musikdirektör och nationalsångens kompositör, Ferenc Erkel, är avbildad på den staty som står utanför, tillsammans med Ferenc Liszt. Det är möjligt att ta en guidad tur för att se operahuset varje eftermiddag, om man vill ta bilder kostar det extra. 1200 personer får plats i salen, och det är en fantastisk akustik. Om man kan få med en konsert eller opera under sitt besök kan det starkt rekommenderas.

Holocaust Memorial Center

Holocaust Memorial Center är en viktig del av Budapest och Ungerns historia. Det ligger lite utanför centrum så det kan bli en ganska lång promenad. Själva utställning är upplagd i enlighet med budskapet, mörkt och lite kusligt. Man får höra stöveltramp och gråt, det är mycket rörande och kan upplevas som jobbigt. Men de allra flesta som kommer hit anser att det är värt det, detta är en del av Ungerns och världens historia som man inte får glömma. I anslutning till museet finns också en synagoga. Man satsar mycket på interaktiva utställningar, både permanenta och tillfälliga, för att undervisa och informera. Det finns även en bokaffär och ett kafé.

Miniversum

Miniversum är ett underbart ställe för tågentusiaster av alla åldrar. Det är en miniatyr av olika länder i Centraleuropa, från Ungern, Tyskland och Österrike. Tågen är kopior av de faktiska tåg som går på lokala banor, till och med utropen från högtalarna är autentiska. Man kan se olika städer i dessa länder och det är mycket naturtroget. Det är uppdelat med skärmar och man kan lugnt tillbringa ett par timmar här. Gärna mer om man betalar för ett besök bakom kulisserna. Man har även en avdelning för barnen där de kan skapa sin egen modelljärnväg och köra den. Mycket trevlig och hjälpsam personal gör besöket ännu bättre.  Det kan löna sig att boka priser och parkering online.

Uppskattade du tipsen om Budapest? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Budapest

De bästa hotellen i Budapest

De bästa rabatterna för din vistelse i Budapest

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN