12 tips på saker att göra i Bryssel som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Kan du Europas huvudstäder? Se om du klarar göra vår Quiz med 18 frågor nu!STARTA QUIZEN

Vandra i fridsamma Forêt des Soigne

Forêt des Soignes är en stor och vacker skog sydöster om Bryssel där man kan tillbringa många timmar. Det är en välkommen paus från stadslivet och sightseeing. Hit kommer man för att jogga, äta en picknick eller helt enkelt bara njuta av naturen. Tidigare var det här platsen för de rika att jaga, och senare etablerade sig även flera kloster i skogen. Under delar av 1700-talet högg man ner stora delar av skogen, men senare kungar valde istället att plantera bokträd i skogen. Dessa blir mycket gamla och än idag kan man se de 200 år gamla bokträden som bildar ett vackert tak. Idag tar man väl hand om skogen med olika ekologiska projekt. Allt detta gör att Forêt des Soignes är ett av de bästa ställena att njuta av natur när man befinner sig i närheten av Bryssel.

Lär surrealismens mest kända konstnär på Magrittemuseet

Magrittemuseet är ett måste för den som är intresserad av modern konst. René Magritte(1898-1967) var en belgisk målare som brukar kallas surrealismens fader. Museet är inhyses i det hus där han bodde och arbetade under perioden 1930 till 1954. Många av hans större verk finns inte utställda här utan hänger på Museum världen över, det kan vara en besvikelse för vissa. Man ska också kontrollera att de mest kända tavlorna inte är utlånade till ett annat museum eller utställning. Men det finns dock gott om målningar och manuskript från hela hans liv, och man kan se hur han utvecklades från ungdomen och fram till höjden av sin karriär. Ett trevligt och väl organiserat museum som är väl värt ett besök för den som vill få en djupare insikt i Belgiens mest kända moderna konstnär.

Se imponerande Notre Dame du Sablon

Notre Dame du Sablon är ett populärt besöksmål vare sig man är religiös eller inte. Denna fantastiska kyrka är byggd i gotisk stil, med spetsiga torn och tinnar. Vissa har liknat den vid Sacre Cour i Paris. Detta främst på grund av den vita fasaden. Kyrkan byggdes på 1400-talet, men redan på 1300-talet fanns det ett tidigare kapell här. Många av Belgiens kungligheter är begravda i Notre Dame du Sablon. Inne i kyrkan kan man beundra de vackra glasmålningarna och de fina statyerna. Många uppskattar den känsla av frid som man finner här, och kommer hit också för att varva ner. Predikstolen är gjord av utskuret trä även denna mycket fin. Vid ingången kan man få lite mer information om kyrkans historia. Ska man besöka någon kyrka eller katedral under sitt Brysselbesök är Notre Dame du Sablon den kyrka man inte bör missa.

Se maktens centrum och besök alla EU:s byggnader

EU är en stor del av Bryssel. Av stadens 950 000 invånare beräknar man att nästan 25%, eller 250 000, jobbar för EU på ett eller annat sätt. Man hör alla sorters språk på gatorna och den blandade befolkningen har verkligen påverkat stadens kultur. Det kan vara riktigt intressant att besöka en av dessa byggnader och få lära sig lite mer om EU. Varje torsdag har man visningar för privatpersoner. Man beställer en rundtur på internet innan man kommer, de vill helst ha bokningarna minst 10 dagar i förväg. När man går in måste man visa upp sitt pass eller id-kort. Det är trots allt EU som bestämmer mycket om det som händer i Europa. Att få gå i makten korridorer och få lite bättre insikt i hur beslut som påverkar hela Europa fattas är en lärorik upplevelse.

Lär dig allt om musikinstrument på Instrumentmuseet

Instrumentmuseet kan vara intressant för de flesta, men framför allt för musikälskare. Museet har en samling på över 8000 instrument och särskilt fokus ligger på Belgiens arv inom in Man har audioguider så att man faktiskt kan höra hur det instrument man har framför sig låter, det är ganska häftigt. Man har en stor samling instrument och de flesta blir glatt överraskade när de kommer hit. Här ska man ta sig tid, detta är ett interaktivt museum med mycket att se och göra. Högst upp i den trevliga byggnaden ligger en restaurang där man har en fantastisk utsikt. Man har olika specialutställningar som också inkluderar mycket ovanliga instrument, det kan vara värt att kontrollera vad som finns när man ska dit. På instrumentmuseet finns det

Se allt folket på Grand Place

Grand Place är en samlingspunkt för hela Bryssel. Detta stora torg har en anrik historia, hela vägen tillbaka till 1400-talet. Förutom att vara mycket vackert, både med dekorationer i form av statyer men också alla de fina byggnaderna runt omkring. Torget är sedan många år tillbaka på UNESCOs lista över världsarv. De flesta byggnader förstördes 1695, men byggdes snabbt upp och torget återhämtade sig. Här händer och sker det alltid intressanta saker, och folk kommer och går. Runt omkring finns det ett flertal trevliga restauranger. Vartannat år lägger man ut en enorm blomstermatta här den 15 augusti, det är en fantastisk syn. Om man kommer till Bryssel i december ska man inte missa julmarknaden. Att sitta på en av uteserveringarna på Grand Place på sommartid kan lätt bli en av Brysselbesökets höjdpunkter.

Se Europas kändaste lilla Staty Manneken Pis

Inte så långt från Grand Place står en 60 centimeter liten bronsstaty. Det är förmodligen en av världens mest fotograferade statyer och föreställer en liten pojke som står och kissar. Manneken Pis sägs ha kommit till på 1600-talet till minne av en pojke som överlevde en eldsvåda genom att kissa på den. Oavsett om detta är sant, eller inte, så har den lilla statyn kommit att bli en av Bryssels främsta symboler. Den staty man ser idag är en kopia av originalet som gjordes på 1800-talet. Vid festliga tillfällen klär man på pojken kläder, man har sytt upp flera hundra olika dräkter. Beroende på tillfället så har han uniform, folkdräkt, tomtedräkt och så vidare. I september har man en festival till hans ära med parader och andra festligheter. Till skillnad från andra kända statyer står Manneken Pis nere på marknivå och det är detta som gjort den lilla statyn så omtyckt.

Se den jättelika Atomium

Atomium har lockat många besökare enda sedan den byggdes 1958. Det är en enorm förstoring av en atom, med nio klot som delar. Hela 165 miljoner gånger är atomen förstorad och den är tillverkad i järnkristall. För några år sedan undergick Atomium en ordentlig renovation. Bland annat bytte man ut de 6 000 aluminiumplattor som täckte kloten och ersatte dem med 48 paneler av rostfritt stål. Modellen är mer än 100 meter hög, och man har olika aktiviteter inne i kloten. I en kan man lämna barnen, i klotet allra högst upp finns det en restaurang. Här kan 80 gäster sitta och beundra den härliga utsikten. Man anordnar också olika utställningar i kloten. Atomium är värt ett besök för den med intresse av naturvetenskap men även för den som bara vill njuta av utsikten.

Lär dig allt om Bryssels tecknade serier

Bryssel är känt för de många tecknade serier som kommit till här. Själva staden har serier överallt, på husväggar och tunnelbanestationer. Ofta kan man se byggnader som man känner igen från någon serie. Det roligaste är att ta en guidad tur med någon som verkligen kan sina serier, då blir det hela så mycket mer levande. Man ska inte heller missa Comic Strip som är ett seriecenter. Här både skapar man nya och bevarar gamla serier. Bland de mest kända kan nämnas Tin Tin och Smurfarna. Varje gång man kommer hit finns något nytt, det är alltid värt ett besök för serieintresserade. Belgien är ett av seriekonstens främsta länder och deras serier är en del av den lokala kulturen man inte bör missa.

Förundras över det Kungliga slottet (Palais Royal)

Kungliga slottet (Palais Royal) ligger i Laken, inte så långt från centrum. Det är lätt att ta sig hit och det finns mycket att se i området. Slottet är öppet för allmänheten under en kort period på sensommaren/höst. Samtidigt har man i ett helt århundrade haft som tradition att öppna de kungliga växthusen under en treveckors period varje vår. Växthuset byggdes 1873 för Kung Leopold II, av arkitekt Alphonse Balat. Man kan fortfarande se vissa växter från den ursprungliga samlingen, det är en mycket speciell känsla. I tillägg har man här flera ovanliga och värdefulla växter, så man bör inte missa de få veckor som växthusen är öppna. För den som befinner sig i Bryssel under perioden då slottet eller växthusen är öppna för allmänheten bör man ta chansen att besöka dessa historiska och vackra byggnader.

Lär dig om den främsta Art Nouveau-arkitekten på Hortamuseet

Hortamuseet är beläget i två byggnader. Dessa var tidigare designern och arkitekten Victor Hortas privata hus och studio. Han var en av föregångarna i Art Nouveau, eller Jugendstilen, som var så populär i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det var en konststil som inkluderade det mesta, både byggnader, inredning och hushållsföremål. Eftersom museet ursprungligen var ett privat hem så är det inte så stort, men här kan man se spännande arkitektur, möbler och annan inredning. Det är bara öppet på eftermiddagarna och det kan bli ganska långa köer. Runt omkring i samma område kan man även se andra hus som är byggda i jugendstilen, eller art nouveau.

Parc du Cinquantenaire

Parc du Cinquantenaire är en stor fin park med en enorm triumfbåge mitt i. Denna påminner om sin mer kända kusin i Paris. På båda sidorna om bågen finns det museer. På den norra sidan finner man ett militärhistoriskt museum och på den södra ett konstmuseum. Framför det hela ligger en vacker fontän. Parken och bågen byggdes av kung Leopold II till minne av att Belgien varit självständigt i 50 år. Man kan gå upp i bågen och från toppen har man en mycket fin utsikt. Idag är det ett ställe där folk promenerar, njuter av solen och de vackra blommorna som finns planterade överallt i parken. Det är fullt med parkbänkar och gräsmattor, samt små gångar. På fina dagar är parken full av folk, både de som bor i Bryssel och turister. Detta gör Parc du Cinquantenaire till en utmärkt plats att koppla av en stund och lära känna det lokala folklivet.

Se de belgiska mästarna på Kungliga konstmuseet

Belgien är ett land med ett rikt konstarv och det kungliga konstmuseet som du finner i en vacker 1800-talsbyggnad på Rue du Musée räknas som ett av världens främsta konstgallerier. Samlingen är uppdelad i två delar. I sektionen för äldre konst finner man belgisk och flamländsk konst från medeltid och renässans. Regionen var ett viktigt centrum för handel och här finner man inte bara vackra konstverk utan även tavlor som ger en unik insikt i den lokala kulturen. I sektionen för modern konst finner man främst belgisk konst från 1800- och 1900-talen. Detta museum bör inte missas av den konstintresserade Brysselbesökaren.

Lär dig om (och pröva) den belgiska ölen

Öl är en viktig del av kulturen i Belgien och i hundratals år har landet varit känt som ett av de främsta inom ölbryggandets konst. Flera speciella stilar som belgisk klosteröl, spontanjäst Lambic och körsbärsölet Kriek har sitt ursprung här. I Bryssel finns det många anrika barer och ölcaféer där man kan pröva lokala ölsorter i anrika lokaler där lokala politiker och konstnärer tog sig ett glas vid sekelskiftet. För den som är riktigt intresserad finns möjligheten att gå på guidade ölturer där man kan besöka flera lokala barer och bryggerier och verkligen få lära sig allt om den belgiska ölens särprägel.

Besök det historiska bryggeriet Cantillon

För den som inte bara tycker om att dricka öl utan också har ett intresse av att se hur det bryggs är Cantillonbryggeriet en riktig pärla. Sedan 1900 har familjen Cantillon i fyra generationer bryggt spontanjäst öl eller lambic som den kallas. Denna öl jäses genom att den utsätts för vilda jäststammar i luften. Cantillon är det äldsta bryggeriet i Bryssel som fortfarande är i drift och man kan besöka deras lokaler och man kan få en guidad tur igenom det lilla bryggeriet. Givetvis ingår också en provsmakning av deras särpräglade och syrliga öl och deras olika ölsorter som tillverkas i liten skala är en utmärkt souvenir eller gåva till ölentusiasten.

Lär dig om belgisk choklad på Belgian Chocolate Village

Choklad är en av Belgiens mest kända exportvaror och för den som är intresserad av hur belgisk choklad av toppkvalité tillverkas kan man en bit bort från Bryssels centrum ta sig till det lilla chokladmuseet Belgian Chocolate Village. Här finns utställningar om hur choklad tillverkas från kakaoböna till färdig choklad. Det finns dessutom en samling med reklamposter för choklad från sekelskiftet samt chansen att se hur belgiska praliner tillverkas. Man bör dessutom givetvis kombinera besöket med att köpa på sig ett urval belgisk choklad med sig hem som souvenir. För den som vill besöka Belgian Chocolate village är det en bra idé att kombinera besöket med ett besök på någon annan sevärdhet då museet är ganska litet och de flesta inte spenderar mer än någon timma här.

Se det afrikanska museet

Det kungliga centralafrikanska museet byggdes 1896 av kung Leopold II för att visa Belgiens koloni i belgiska Kongo. Kolonin är idag ökänd för att vara ett av de blodigaste kolonialväldena någonsin och på museet kan man se många föremål som stulits från kolonin. Men det afrikanska museet har också en stor samling av historiska afrikanska föremål från andra delar av Afrika som man samlat på sig under det sekel som gått sedan belgiska Kongos tid. Museet är inrett i en stor och vacker byggnad som 2013 stängdes för renovation som beräknades ta 5 år. Även om museet inte är öppet när man är i Bryssel bör man inte missa att se den historiska museibyggnaden.

Uppskattade du tipsen om Bryssel? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Bryssel

De bästa hotellen i Bryssel

De bästa rabatterna för din vistelse i Bryssel

Kan du Europas huvudstäder? Se om du hinner göra vår Quiz med 18 frågor på 150 sekunder nu!


STARTA QUIZEN