12 tips på saker att göra i Bryssel som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Forêt des Soigne

Forêt des Soignes är en stor och vacker skog där man kan tillbringa många timmar. Det är en välkommen paus från stadslivet och sightseeing. Hit kommer man för att jogga, äta en picknick eller helt enkelt bara njuta av naturen. Tidigare var det här platsen för de rika att jaga, och senare etablerade sig även flera kloster i skogen. Under delar av 1700-talet högg man ner stora delar av skogen, men senare kungar valde istället att plantera bok i skogen. Dessa blir mycket gamla och än idag kan man se de 200 år gamla bokträden som bildar ett vackert tak. Idag tar man väl hand om skogen med olika ekologiska projekt.

Magrittemuseet

Magrittemuseet är ett måste för den som är intresserad av modern konst. René Magritte, 1898-1967, var en belgisk målare och anses vara surrealismens fader. Museet är i samma hus där han bodde och arbetade under perioden 1930 till 1954, i över 20 år. Många av hans större verk finns inte utställda här, det kan vara en besvikelse för vissa. Man ska också kontrollera att de mest kända tavlorna inte är utlånade till ett annat museum eller utställning. Men det finns gott om målningar och manuskript från hela hans liv, och man kan se hur han utvecklades från ungdomen och fram till höjden av sin karriär. Ett trevligt och väl organiserat museum som är väl värt ett besök.

Notre Dame du Sablon

Notre Dame du Sablon är en populär plats vare sig man är religiös eller inte. Denna fantastiska kyrka är byggd i gotisk stil, med spetsiga torn och tinnar. Vissa har liknat den vid Sacre Cour i Paris, kanske också på grund av den vita fasaden. Den byggdes på 1400-talet, men redan på 1300-talet fanns det ett kapell här. Många av Belgiens kungligheter är begravda här. Inne i kyrkan kan man beundra de vackra glasmålningarna, eller de fina statyerna. Många uppskattar den känsla av frid som man finner här, och kommer hit också för att varva ner. Predikstolen är gjord av utskuret trä, också mycket fin. Vid ingången kan man få lite mer information om kyrkans historia.

Alla EUs byggnader

EU-byggnader är en stor del av Bryssel. Av stadens 950 000 invånare beräknar man att nästan 25%, eller 250 000, jobbar för EU. Man hör alla sorters språk på gatorna och den blandade befolkningen har verkligen påverkat stadens kultur. Det kan vara riktigt intressant att besöka en av dessa byggnader och få lära sig lite mer om EU, varje torsdag har man visningar för privatpersoner. Man beställer en rundtur på internet innan man kommer, de vill helst ha bokningarna minst 10 dagar i förväg. När man går in måste man visa upp sitt pass eller id-kort. Det är trots allt EU som bestämmer mycket om det som händer i Europa.

Instrumentmuseet

Instrumentmuseet kan vara intressant för de flesta, men framför allt för musikälskare. Man har audioguider så att man faktiskt kan höra hur det instrument man har framför sig låter, det är ganska häftigt. Man har en stor samling instrument och de flesta blir glatt överraskade när de kommer hit. Här ska man ta sig tid, detta är ett interaktivt museum med mycket att se och göra. Högst upp i den trevliga byggnaden ligger en restaurang där man har en fantastisk utsikt. Man har olika specialföreställningar som också inkluderar mycket ovanliga instrument, det kan vara värt att kontrollera vad som finns när man ska dit.

Grand Place

Grand Place är en samlingspunkt för hela Bryssel. Detta stora torg har en rik, gammal historia, helt bak till 1400-talet. Förutom att vara mycket vackert, både med de dekorationer man gjort men också alla de fina byggnaderna runt omkring, så är det sedan många år tillbaka på UNESCOs lista över världsarv. De flesta byggnader förstördes 1695, men byggdes snabbt upp och torget återhämtade sig. Här händer och sker det alltid intressanta saker, och folk kommer och går. Runt omkring finns det ett flertal trevliga restauranger. Vartannat år lägger man ut en enorm blomstermatta här den 15 augusti, det är en fantastisk syn. Om man kommer till Bryssel i december ska man inte missa julmarknaden.

Statyn Manneken Pis

Inte så långt från Grand Place står en 60 centimeter liten bronsstaty. Det är förmodligen en av världens mest fotograferade statyer och föreställer en liten pojke som står och kissar. Manneken Pis sägs ha kommit till på 1600-talet till minne av en pojke som överlevde en eldsvåda genom att kissa. Oavsett om detta är sant, eller inte, så har den lilla statyn kommit att bli en av Bryssels främsta symboler. Den staty man ser idag är en kopia som gjordes på 1800-talet. Vid festliga tillfällen klär man på pojken kläder, man har sytt upp flera hundra olika dräkter. Beroende på tillfället så har han uniform, folkdräkt, tomtedräkt och så vidare. I september har man en festival till hans ära med parader och andra festligheter.

Atomium

Atomium har haft många besökare sedan det restes 1958. Det är en enorm förstoring av en atom, med nio klot som delar. Hela 165 miljoner gånger är atomen förstorad och den är tillverkad i järnkristall. Man har renoverat den ordentligt för några år sedan. Bland annat bytte man ut de 6 000 aluminiumplattor som täckte kloten och ersatte dem med 48 paneler av rostfritt stål. Modellen är mer än 100 meter hög, och man har olika aktiviteter inne i kloten. I en kan man lämna barnen, i klotet allra högst upp finns det en restaurang. Här kan 80 gäster sitta och beundra den härliga utsikten. Man anordnar också olika utställningar i kloten.

De tecknade serierna från staden

Bryssel är känt för sina många tecknade serier som kommit till här. Själva staden har serier överallt, på husväggar och tunnelbanestationer. Ofta kan man se byggnader som man känner igen från någon serie. Det roligaste är att ta en guidad tur med någon som verkligen kan sina serier, då blir det hela så mycket mer levande. Man ska inte heller missa Comic Strip som är ett seriecenter. Här både skapar man nya och bevarar gamla serier. Bland de mest kända kan nämnas Tin Tin och Smurfarna. Varje gång man kommer hit finns något nytt, det är alltid värt ett besök för serieintresserade.

Kungliga slottet (Palais Royal)

Kungliga slottet (Palais Royal) ligger i Laken, inte så långt från centrum. Det är lätt att ta sig hit och det finns mycket att se i området. Slottet är öppet för allmänheten under en kort period på sensommaren/höst. Samtidigt har man i ett helt århundrade haft som tradition att öppna de kungliga växthusen under en tre-veckors period varje vår. Växthuset byggdes 1873 för Kung Leopold II, av arkitekt Alphonse Balat. Man kan fortfarande se vissa växter från den ursprungliga samlingen, det är en mycket speciell känsla. I tillägg har man här flera ovanliga och värdefulla växter, så man bör inte missa de få veckor som växthusen är öppna.

Hortamuseet

Hortamuseet är beläget i två byggnader, Victor Hortas hus och studio. Han var en av föregångarna i Art Nouveau, eller Jugendstilen, som var så populär i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det var en konstform som inkluderade det mesta, både byggnader, inredning och hushållsföremål. Eftersom museet ursprungligen var ett privat hem så är det inte å stort, men här kan man se spännande arkitektur, möbler och annan inredning. Det är bara öppet på eftermiddagarna och det kan bli ganska långa köer. Runt omkring i samma område kan man även se andra hus som är byggda i jugendstilen, eller art nouveau.

Parc du Cinquantenaire

Parc du Cinquantenaire är en stor fin park med en enorm triumfbåge mitt i, påminner lite om Paris. På båda sidorna om bågen så har man museer i vingarna. Framför det hela ligger en vacker fontän. Parken och bågen byggdes av kung Leopold II till minne av att Belgien varit självständigt i 50 år. Man kan gå upp i bågen och från toppen har man en mycket fin utsikt. Idag är det ett ställe där folk promenerar, njuter av solen och de vackra blommorna som finns planterade. Det är fullt med parkbänkar och gräsmattor, samt små gångar. På fina dagar är parken full av folk, både de som bor i Bryssel och turister.

Uppskattade du tipsen om Bryssel? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Bryssel

De bästa hotellen i Bryssel

De bästa rabatterna för din vistelse i Bryssel

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: