14 tips på saker att göra i Berlin som turist (Sevärdheter och Aktiviteter)

Få öst och väst-känsla på DRR-museet

Om man är intresserad och vill veta mer om livet i Berlin under Sovjets ockupation så ska man besöka DDR-museet i Berlin. På detta museum får man se utställningar och arragemang som visar hur Berlin såg ut under ockupationen. Stasi-officerare, buggade telefoner och bilen Trabant är bara några av de saker som möter en på DRR-museet. 

Besök Checkpoint Charlie och ta en promenad längs Berlinmuren

Checkpoint Charlie

Berlinmuren förstördes nästan helt efter att Sovjets ockupation av Berlin upphört, men det finns idag en del av muren som har bevarats och återuppbyggts för att den inte ska glömmas bort. Denna del ligger vid den södra gränsen mellan Wedding and Mitte och här finner man även den klassiska gränskontrollen mellan öst och väst; Checkpoint Charlie. Detta är en oerhört populär plats att besöka för turister och här finns även ett turist-center där man kan lära sig mer om muren och dess historia. För den som vill få en bättre överblick och se sig omkring i området finns det möjlighet att ta en promenad längs Berlinmuren. Den sträcka som man kan promenera på korsar stadsdelsområdet Freidrichshain-Kreuzberg.

Se ut över hela Berlin från TV-tornet Berliner Fernsehturm

Berliner Fernsehturm

År 1969, mitt under öst och väst-tiden, stod tv-tornet Berliner Fernsehturm klart i Östberlin. Tornet var tänkt som ett monument för Östtyskland och arkitekturen är starkt inspirerad från den tidens stora intresse för rymden i Sovjetunionen.  Fernsehturm är totalt 368 meter högt och är Tysklands högsta byggnad. Idag används byggnaden främst för att sända ut tv- och mobilsignaler, men det är också en populär utsiktsplats för turister. Dessutom finns även Telecafé för den som vill ta något att äta eller dricka. Om man vill få en fantastiskt utsikt och överblick över hela Berlin så ska man besöka detta speciella tv-torn. Biljetter går att köpa på plats, men kan även bokas online.

Ta sig ner under staden

Berlin är en stad som är fylld av bevarade underjordiska gångar och rum. Under staden finns det bunkrar från andra världskriget, flykttunnlar från tiden då staden var uppdelad i öst och väst, efterlämningar från kalla kriget, underjordiska fabriker samt mycket annat. För den som vill ta sig ner bland Berlins hemligheter, anordnas olika guidade turer där man får ta del av alla de historiska efterlämningarna under marken. Mer information om dessa turer finns på nätet eller på ställen med turistinformation i Berlin.

Besöka någon av de vackra sjöarna runt Berlin

Runt Berlin finns tusentals sjöar och många av dem är mycket vackra och väl värda ett besök. Beroende på årstid finns det olika aktiviteter att göra runt och på sjöarna. Är det vinter eller höst kan en avkopplande promenad vara en trevlig aktivitet, är det däremot vår eller sommar finns det goda möjligheter att bada eller hyra en kanot eller en kajak för att ta sig runt på vattnet. Oavsett vad man vill hitta på kan det vara väldigt avkopplande att komma bort från de centrala delarna av Berlin för att få frisk luft och se sig omkring i den tyska naturen.

Shoppa på Ku'damm

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm eller Ku'damm som Berlinborna kallar den, är Berlins mest kända shoppinggata och kan liknas vid Paris Champs-Élysées. På Ku'damm finner man fullt av varuhus och affärer med alltifrån kläder och mode till hemelektronik, men även caféer, restauranger och hotell. Totalt är Kurfürstendamm 3,5 kilometer lång.

Äta lokalproducerad mat i Markthalle 9

I slutet av 1800-talet byggdes flera olika saluhallar i Berlin för att få bukt med de hygienproblem som uppstod på de vanliga utomhusmarknaderna. Totalt fanns det 13 olika marknadshallar men idag återstår bara två av dem och en av dessa är Markthalle Neun (9) som byggded 1891. På Markthalle Neun kan man som besökare ta chansen att äta lokalproducerad mat från trakterna runt Berlin. Är man i Berlin på en torsdag ska man inte missa "Street Food Thursday", då det finns extra mycket tillagad mat att prova i Markthalle 9.

Se eller delta i spektaklet på Tempelhofer Freiheit Park

Tempelhofer Freiheit Park

En väldigt häftig och annorlunda upplevelse får man ifall man besöker Tempelhofer Freiheit Park. Tempelhofer Freiheit Park är en den före detta flygplatsen Tempelhof Airport som gjorts om till en stor aktivitetspark dit man kan komma för att prova på olika sporter. Totalt finns det flera kilometer av gammal landningsbana på vilken man kan jogga, åka inlines, cykla, åka kite board, promenera och mycket annat. Värt att veta är att flygplatsen byggdes på 1930-talet och var då en av världens mest avancerade flygplatser. Under sovjets blockad 1949 användes flygplatsen av amerikanerna och spelade en viktig roll för skyddet av Västberlin.

Besöka Reichstag-byggnaden

Reichstag-byggnaden

Ett ställe som är helt gratis att besöka i Berlin är Reichstag-byggnaden. Reichstag kan liknas vid den svenska riksdagen och det är här den lagstiftande församlingen fattar viktiga beslut som rör det tyska riket. Byggnaden uppfördes 1894 och har genom åren varit en del av bland annat andra världskriget och delningen av Tyskland under den sovjetiska ockupationen. Som besökare kan man ta sig upp på taket på Reichstag för att få en vacker utsikt över Berlin. Det finns även möjlighet att gå upp i den nybyggda glaskupolen och därifrån kunna se ut över Berlin eller titta ner i plenisalen. Är man intresserad av konst finns det flera målningar och verk från aktuella konstnärer att beskåda i byggnaden.

Besöka den vackra Museumsinsel

Museumsinsel

Museumsinsel, eller museumön som det fritt översatt skulle heta på svenska, är en ö med fem olika museum som ligger i centrala Berlin. Egentligen är Museuminsel inte en självständig ö utan den norra delen av ön Spreeinsel som ligger i floden Spree. De fem museerna på ön anses vara några av de främsta i världen och innefattar Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode-Museum och Pergamonmuseum. Hela komplexet ingår i Unescos världsarvslista och bara i sig en sevärdhet. Skulle man inte vara intresserad av att gå in på något av de olika museerna kan man ändå ta sig hit för att se den vackra miljön och arkitekturen. Nedan finns information om varje museum på Museuminsel:

Altes Museum (Gamla museet)

Altes Museum är det äldsta på Museuminsel och lät byggas redan i början av 1800-talet av Fredrik Vilhelm III av Preussen. Museet är i två våningar och utanför finns en stor trädgård. Det som visas upp är framförallt egyptiska, grekiska och romerska skulpturer.

Neues Museum (Nya museet)

Neues Musem uppfördes år 1859, vilket är ca 60 år efter att Altes Museum stod färdigt. Under andra världskriget förstördes i princip hela museet, men har senare byggts upp på nytt och öppnades åter igen 2009. Mycket av det man hittar på Neues Museum liknar det som finns på Altes Museum och här finns främst egyptiska och förhistoriska samlingar.

Alte Nationalgalerie (Gamla nationalgalleriet)

Alte Nationalgalerie öppnade sina portar år 1876 och bestod då endast av konst som donerades av bankmannen Joachim H. W. Wagener. Även detta museum förstördes under andra världskriget och har genom åren genomgått en rad restaureringar och är numera helt färdigbyggt. På museet finner man en stor samling av 1800-talsmålningar.

Bode-Museum

Bode-Museum stod färdigt år 1904 och hade då namnet Kaiser-Friedrich-Museum efter Frederick III av Tyskland. År 1956 ändrades namnet till Bode-Museum för att hedra den förste kuratorn på museet, Wilhelm von Bode. Wilhelm von Bode var känd för att tycka om att blanda olika typer av konst i utställningarna och museet har därför en bred samling. Här finns bland annat olika skulpturer, bysantinsk konst, gotisk konst, renässanskonst och barockens konst. Det finns även en samling av mynt och medaljer.

Uppskattade du tipsen om Berlin? Dela i så fall gärna denna artikel på Facebook eller Google+ :)

Relaterat:

De bästa hotellen i Berlin

De bästa hotellen i Berlin

De bästa rabatterna för din vistelse i Berlin

Är du en riktig reseälskare?

Tripwise.se har tagit fram en 100% gratis e-bok som alla reseälskare kan ha väldigt stor nytta av!

Liten bild av e-boken

Efter att ha läst e-boken kommer du veta:

Laddas ner i PDF-format till din dator, mobil eller surfplatta.

Aweber form

Vi avskyr SPAM och kommer inte att dela din e-postadress med någon tredje part.

Black Friday och Cyber Monday-rabatter

Relaterat: